Ştiţi senzaţia aceea plăcută de la hotel, când prosoapele sunt moi şi pufoase, iar lenjeria de pat este perfect întinsă, miroase frumos şi invită la un somn odihnitor? De câte ori regăsiţi un comfort similar acasă? Doar pentru că efortul de a schimba şi spăla prosoapele şi aşternuturile este personal, răspunsul la a doua întrebare nu trebuie să fie „Prea rar”. Iată ce recomandă medicii dermatologi, alergologi şi specialiştii în ştiinţe clinice şi de sănătate.
Cât de des ar trebui să schimbăm prosoapele?
Prosoapele sunt realizate dintr-un material dens, din fibre naturale de bumbac, in, bambus sau sintetice, ori combinaţii între acestea. Scopul este acela de a absorbi cât mai bine apa de pe mâini, faţă, corp şi păr. Însă umezeala rămâne pentru mult timp în fibrele prosopului. De asemenea, în timpul ştergerii, prosopul reţine celule de piele moartă, fire de păr şi microbi: bacterii, fungi etc. Astfel, prosoapele pot deveni rapid rezervoare de impurităţi şi pot dezvolta chiar şi spori de mucegai.
Nu aşteptaţi până când un prosop începe să miroasă neplăcut pentru a-l schimba şi nu-l lăsaţi ud în coşul cu rufe, până la momentul spălării. Bacteriile vor continua să se îmnulţească în acest timp şi va fi dificil să redevină curat şi să preveniţi dezvoltarea mirosurilor urâte.
Schimbaţi prosoapele de mâini, corp şi păr la câteva zile, iar pe cel de faţă zilnic. Alegeţi prosoape de mici dimensiuni pentru faţă şi mâini, pe care le puteţi schimba şi spăla rapid, fără efort.
Cât de des ar trebui să schimbăm lenjeria de pat?
Patul este locul unde trebuie să ne putem relaxa, pentru a ne induce senzaţia de somn şi a putea adormi uşor. Pentru ca aceste lucruri să fie o realitate a fiecărei zile, așternuturile de pat trebuie să fie curate, cu miros plăcut şi liniştitor.
În timpul somnului eliberăm o cantitate mare de transpiraţie, celule cutanate moarte şi sebum. În plus, bacteriile, părul şi praful de pe corp se vor impregna în pijamale şi în lenjeria de pat. Aveţi animal de companie care doarme în acelaşi pat cu dumneavoastră? Cantitatea de blană, microbi diferiţi, resturi de pe jos care ajung în pat în fiecare noapte sunt extrem de mari. Toate acestea se adună şi, din păcate, contribuie la proliferarea de microbi, acarieni şi chiar fungi, ce determină reacţii alergice şi exacerbări ale simptomelor de astm.
Schimbaţi aşternuturile la 1-2 săptămâni, şi respectiv, la maxim 1 săptămână dacă dormiţi cu animalul de companie. Aerisiţi salteaua şi camera în fiecare dimineaţă.
Spălaţi prosoapele şi lenjeria de pat la temperaturi ridicate, de minim 60° C, pentru a elimina microbii, mirosurile şi acarienii. Igienizaţi mașina de spălat în mod regulat și curăţati pliul din cauciuc al cuvei după fiecare spălare.