Castraveții sunt o sursă ideală de prospețime, mai ales vara, datorită conținutul mare de apă care ne hidratează.
Datorită aportului caloric minim, castraveții pot fi consumați fără mustrări de conștiință și în timpul dietelor. În plus, castravetele are vitamine și minerale, ceea ce îi face deosebit de sănătoși. 100 grame de castraveți conțin numai 12 calorii. Acest număr scăzut de calorii se datorează conținutului mare de apă, respectiv de 95%.
Pe lângă apă, castraveții conțin și carbohidrați, respectiv 3,5%, proteine și grăsimi în cantități minime. În ceea ce privește vitaminele, castraveții sunt bogați în vitaminele C și E, dar și în minerale precum calciu, zinc, fier, potasiu și fosfor. Pentru a fi siguri că asimilați mineralele și vitaminele, castraveții ar trebui consumați cu coajă.
Castraveții conțin și enzime peptidaze care separă proteinele. Aceste enzime ajută la digerarea mai ușoară a cărnii și la distrugerea bacteriilor intestinale.
Castraveții sunt alimente bogate în baze și ajută la echilibrul acido-bazic din organism. Un astfel de echilibru este important, spre exemplu, pentru prevenirea reumatismului și a gutei.
Castraveții sunt benefici și în cazul în care suferiți de picioare umflate, deoarece au un efect diuretic. Consumul de castraveți este recomandat persoanelor care suferă de diabet deoarece poate regla nivelul glicemic.
Rețete sănătoase cu castraveți
Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple cu castraveți, puteți pregăti o salată. Tăiați câteva felii subțiri de castraveți, adăugați un dressing din iaurt, oțet, ulei și puțină zeamă de lămâie, sare, piper și puțin zahăr. Tocați mărunt puțin mărar și amestecați totul cu castraveții.
Puteți încerca și supele și sucurile de castraveți sau vă puteți inspira din bucătăria asiatică, unde castraveții sunt folosiți în sosuri chutney și în curry.
Castraveți pentru o piele fină
Castraveții sunt folosiți cu succes și în tratamentele de piele. Măștile de piele cu castraveți au un efect calmant asupra tenului. Dacă nu aveți timp să pregătiți o mască mai complexă, tăiați câteva felii subțiri de castravete și aplicați-le pe întreaga față, inclusiv pe ochii închiși. Datorită efectului răcoritor, masca de castravete poate fi folosită cu succes și împotriva arsurilor solare pentru diminuarea durerilor.
Dacă aveți câteva minute în plus, puteți pregăti următoarea mască: tocați o jumătate de castravete și stoarceți apa. Amestecați apa rezultată cu trei linguri de iaurt natural. Aplicați masca rezultată pe tenul curat și lăsați să acționeze timp de 20 de minute. Clătiți tenul cu apă călaie.
Măștile de castraveți sunt potrivite pentru orice tipuri de ten, fiind foarte hidratante și ideale împotriva punctelor negre dar și a coșurilor.