Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de san?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 18 Oct. 2018
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de san?


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Cauzele precise ale cancerului mamar nu sunt cunoscute, însă există mai mulți factori de risc care pot să conducă la apariția cancerului de sân:

  • Alimentația nesănătoasă și dezechilibrată. Consumul redus de fructe și legume, zahărul, carnea roșie, alimentele procesate și rafinatesunt factori care cresc semnificativ riscul de cancer de sân.
  • Consumul de alcool. Alcoolul, prin efectul său de creștere a nivelului de estrogen, face celulele glandelor mamare mai susceptibile la mutații. În plus, consumul de alcool conduce la creșterea în greutate, un alt factor de risc pentru cancer. Cu cât o femeie consumă o cantitate mai mare de alcool în mod regulat, cu atât crește riscul de a dezvolta această boală.
  • Sedentarismul. Stilul de viață sedentar este factor de riscîn special pentru cancerul de sân și cancerul de colon. Studiile au arătat că femeile care stau timp prelungit pe scaun au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân decât femeile care duc o viață activă.
  • Excesul de greutate corporală -țesutul adipos produce cantități crescute de estrogen, iar nivelurile ridicate de estrogen au fost asociate cu un risc crescut de cancer de sân, endometrial, ovarian și alte tipuri de cancer. Femeile supraponderale sau obeze aflate la menopauză au un nivel mai ridicat de estrogen, de unde rezultă și riscul mare la cancer.
  • Terapia hormonalăUtilizarea contraceptivelor hormonale – fie oral, fie printr-un implant, plasture, dispozitiv intrauterin sau inel vaginal, contracepţia de urgenţă(pilula de a doua zi) și terapia de substituție hormonală la menopauză - se asociază cu un risc crescut de apariție a cancerului de sân, de col uterin și de ficat.
  • Prima sarcină după vârsta de 30  de ani, avortul înainte de prima sarcină și nuliparitatea (absența nașterilor). Potrivit specialiștilor de la Cornell University din SUA, celulele glandelor mamare nu se maturizează complet decât după ce femeia duce la termen o sarcină. Celulele incomplet maturizate ale glandelor mamare fixează mult mai puternic carcinogenii (substanțele carcinogene nu sunt la fel de eficiente în repararea ADN-ului ca celulele mamare mature).
  • Substanțe carcinogene care stimulează receptorii estrogenici: pesticidele, bisfenolul A și ftalații (din recipiente de plastic încălzite), parabenii din cosmetice.
  • Stresul cronic, stresul unic puternic, stările conflictuale.
  • Privarea de somn.
  • Radiațiile ionizante.
  • Anumite locuri de muncă, care aduc corpul uman în contact cu substanțe posibil cancerigene sau sunt perturbatoare pentru sistemul endocrin, sunt legate cu riscul mărit de a dezvolta cancer la sân. De asemenea, expunerea la radiații la locul de muncă (ex: activitatea de cercetare, personal medical din radiologie și alte explorări imagistice, fizioterapie) și munca pe timp de noapte crește acest risc.
  • Expunerea la radioterapie - crește riscul unei femei de a face cancer de sân. Femeile care au fost tratate prin radiații în zona toracică pentru un alt cancer au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
  • Înaintarea în vârstă – Cancerul de sân este depistat în general după vârsta de 35 de ani și, odată cu înaintarea în vârstă, riscul pentru acest tip de cancer crește. Mai mult de jumătate din cancerele de sânapar la femei care au trecut de vârsta de 50 de ani (după menopauză).Cu toate acestea, numărul cazurilor de cancer la sân depistat în stadiu avansat la femeile cu vârsta cuprinsăîntre 25 și 40 de ani este în creștere.  De aceea, este foarte important ca măsurile preventive pentru acest tip de cancer să înceapă încă de la pubertate.
  • Moștenirea genetică - femei ale căror rude au avut sau au cancer de sân sunt mai susceptibile de a dezvolta această boală. Aproximativ 5% - 10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare, adică pot fi moștenite din familie. Femeile care poartă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și/ sau cancer ovarian. Mai sunt însă și alte gene implicate, doar 25% din cancerele ereditare de sân și de ovar se datorează mutațiilor genelor BRCA1 și BRCA2. Cu cât există mai multe cazuri în familie de cancer de sân, cu atât riscul este mai mare. Dacă rude de gradul I (mamă, fiică, soră) au avut cancer de sân, în special înainte de 50 de ani, riscul crește de 2 ori. Rețineți că mutațiile genetice înseamnă risc crescut de cancer și nu neapărat că persoana va dezvolta sigur un cancer.
  • Țesutul mamar dens - femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
  • Expunerea prelungită la estrogen: menarha precoce și menopauza tardivă. Femeile care au avut prima menstruație mai devreme sau au intrat în perioada de menopauză mai târziu decât media, au un risc mărit de cancer de sân, prin expunerea la estrogen pentru o perioadă mai mare de timp.
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități