Cunoastem cu totii starile de epuizare si senzatia de uzura. In cazul multor persoane, este stari sunt cauzate de stres, spre exemplu cel de la locul de munca, putand sa conduca chiar la aparitia sindromului burnout. Ce se intampla insa cand ne confruntam cu plictisul la locul de munca?
Ce este burnout?
Starea burnout este provocata de presiunea constanta de ordin fizic si psihic. Pacientul nu mai este capabil sa realizeze schimbari pozitive in propria viata. Nu observa nicio schimbare in bine, nici un echilibru sufletesc, fapt care atrage dupa sine senzatia de neputinta si abandon. Deseori aceasta faza este urmata sa greutatea incercarii de a schimba situatia, fapt care inrautateste starea de epuizare, deoarece cel in cauza face eforturi prea mari in faza de schimbare.
Sindromul burnout este insotit de simptome precum oboseala sau chiar epuizarea, frustrare, iritabilitate, depresia, tulburarile de somn, durerile in special in zona umerilor. Nu poate fi numita o anumita perioada in care ar trebui inceputa terapia, deoarece acesta depinde de fiecare pacient in parte. In plus, exista o varietate larga de metode de tratamen.
Ce este boreout?
Termenul boreout descrie nemultumirea la locul de munca provocata de plictisul permanent sau monotonie. Cauza ar putea fi lipsa provocarilor in sarcinile de munca sau alegerea unei profesii nepotrivite. In mod interesant, lipsa provocarilor profesionale prezinta aceleasi simptome ca si epuizarea la locul de munca, respectiv sindromul burnout. Cele trei elemente principale ale sindromului boreout sunt urmatoarele:
- Lipsa provocarilor. Angajatul doreste sa rezolve mai multe sarcini decat ii sunt atribuite.
- Dezinteres. Angajatul isi pierde interesul in sarcinile care ii sunt trasate.
- Plictis. In acest caz, cel in cauza nu prezinta nici un interes deoarece nu stie cum sa trateze situatia.
Deseori cei in cauza adopta adevarate strategii de comportament care prelungesc situatia in loc sa ofere o imbunatatire.