Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Când şi cum putem dona sânge?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Oct. 2023
Când şi cum putem dona sânge?

O singură donare de sânge poate salva până la trei vieţi. Donarea de sânge este un act voluntar, sigur şi neremunerat, extrem de necesar în societate, unde, la nivel mondial, o persoană are nevoie de sânge la fiecare 2 secunde. Dacă intenţionaţi să donaţi sânge, iată ce trebuie să ştiţi.

Condiţii pentru donarea de sânge

Fiecare donator trebuie să respecte anumite criterii de sănătate, pentru ca organismul să se refacă rapid, iar sângele oferit să fie unul sănătos. Acestea sunt:

  • Vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi greutate corporală de minimum 50 kg;
  • Tensiunea arterială: diastolica – 60-100 mm Hg, sistolica – 100-180 mm Hg, puls regulat între 50 şi 100 bpm şi hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl pentru femei şi 13.5 -19.5 g/dl pentru bărbaţi;
  • Temperatura corporală cel mult 37,5°C, să nu sufere de infecţii virale sau bacteriene şi să fi trecut minimum 14 zile de la momentul vindecării;
  • Să fi trecut minimum 6 luni de la intervenţii chirurgicale, examinări endoscopice, transfuzie de sânge/componente sanguine, transplant de celule sau ţesuturi de origine umană, tatuaje, piercing-uri, implanturi dentare, acupunctură etc.
  • Femeile la menstruaţie, gravide, aflate în perioada de lăuzie sau de alăptare nu pot dona sânge.Trebuie să treacă minimum 5 zile după menstruaţie, 12 luni de la naştere şi 18 luni în cazul mamelor care alăptează, pentru fi eligibile, cu îndeplinirea criteriilor de mai sus.

Boli care împiedică donarea de sânge

  • Afecţiuni circulatorii şi cardiovasculare precum: anemie, hipertensiune arterială, angină pectorală, hiperlipidemie;
  • Afecţiuni ale sistemului nervos central: bolile Alzheimer şi Parkinson, scleroza multiplă, tumorile
  • Boli neurologice: schizofrenie, epilepsie;
  • Boli imunologice: alergie severă, astm, dermatite, lupus, psoriazis, vitiligo;
  • Boli endocrine, cancer, intervenţii chirurgicale de mari dimensiuni.

Pregătirea şi etapele donării de sânge

Este important să vă pregătiţi pentru vizita la centrul de donare. Nu consumaţi alcool şi grăsimi cu 48 de ore înainte, dormiţi bine, beţi cel puţin 2 pahare mari de apă sau ceai şi mâncaţi un mic dejun uşor, dar hrănitor, în dimineaţa zilei când veţi dona sânge. Un act de identitate este necesar la înregistrare, moment în care un medic vă va efectua şi un consult general. Se va preleva o cantitate foarte mică de sânge pentru a se evalua glicemia, hemoglobina, grupa sangvină şi Rh. Donarea de sânge integral va dura aproximativ 10 minute şi va consta în 450 ml de sânge. La final, veţi mai rămâne câteva minute în centrul de donare.      

Beneficiile donării de sânge

  • Veţi afla cât de sănătos sunteţi;
  • Vă veţi reîmprospăta sângele, ceea ce este benefic pentru întărirea sistemului imunitar, prevenţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului;
  • Se va regla nivelul de trigliceride şi colesterol;
  • Organismul va deveni mai rezistent în cazul unui accident.
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități