Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Calatorie virtuala prin muzee, castele si cetati

21 Apr. 2020
Calatorie virtuala prin muzee, castele si cetati

Atunci când nu ne putem bucura de timpul liber aşa cum ne-am dori, când explorările sunt limitate la spațiul din proximitate, şi când curiozitatea şi dorinta de înțelegere a lumii înconjurătoare depăşesc capacitățile de a călători, ne mai rămân imaginația, ghidurile turistice şi internetul, cu posibilitățile sale nelimitate de descoperire.

Pentru a se adapta noilor tehnologii şi a răspunde necesităților contemporane de cunoaştere, o serie de instituții muzeale din România au început, de câțiva ani, să îşi digitalizeze colecțiile şi să îşi deschidă porțile virtuale vizitatorilor de pe întregul glob. Pentru a le accesa, veți avea nevoie de Adobe Flash Player instalat pe computer.

Aşadar, dacă sunteți pasionați de istorie, şi doriți să ştiți mai multe despre descoperirile arheologice şi trecutul oraşelor şi regiunilor din România, vă invităm într-o călătorie virtuală în Moldova, la Complexul Muzeal Național „Moldova”, deschis în incinta Palatului Culturii din Iaşi, unde se află Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, la Piatra Neamț, unde puteți vizita Curtea Domnească, Muzeul de Artă Eneolitica Cucuteni, Muzeul de Istorie și Arheologie, la Bârlad, pentru a vedea expozițiile din cadrul Muzeului „Vasile Pârvăn”, iar la Vaslui Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” cuprinde mai multe tipuri de expoziții, cu exponate din istoria veche, dar şi mai recentă a județului Vaslui.

Muzee tematice, precum Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Mineralogie și Petrografie din Iaşi, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea beneficiază chiar de o serie de exponate digitalizate 3D, având şi prezentări audio.  

În Dobrogea, sunteți invitați la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanța, precum şi la Muzeul Cetății Histria, pentru a descoperi vechea cetate ridicată de coloniştii greci, în urmă cu peste 2500 de ani.

Castele şi cetăți vă invită, virtual, să le treceți porțile cândva impunătoare. Castelul Karolyi Carei din Satu Mare, Castelul Bran, Muzeul Castelul Corvinilor – HUNEDOARA, Cetatea de colț, bisericile fortificate din satele săseşti, cetățile dacice din Munții Orăştiei, forturile romane din județele Hunedoara şi Alba, toate sunt doar la un click distanță, deși senzația pe care o aveți din interiorul zidurilor este incomparabilă cu cea furnizată de ecranul unui computer.

Cunoscătorii şi amatorii de artă se pot bucura de lucrările pictorilor şi sculptorilor preferați, din confortul propriei locuințe, vizitând virtual muzee precum Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Național de Artă Contemporană din Bucureşti, dar şi alte muzee mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu colecții de o bogăție aparte: Muzeul de artă comparată din Sângeorz Băi, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic”, din Baia Mare, Muzeul de Artă din Timişoara, Muzeul de Artă "Ion Irimescu" din Suceava, Muzeul Județean Satu Mare. Arta sacră este bine reprezentată în colecțiile digitalizate ale muzeelor de pe lângă bisericile şi mănăstirile din țară. Puteți viziona tururile virtuale ale unor muzee prețioase, precum: Colecțiile muzeale ale Mănăstirilor Moldovița şi Sucevița, din județul Suceava, Colecția muzeală a Episcopiei Ortodoxe Sârbe, Muzeul Episcopiei Romano-Catolice Timişoara şi Colecția muzeală a Mitropoliei Ortodoxe a Banatului, toate trei fiind din Timişoara, Biserica Neagră din Braşov,Așezământul de Artă și Cultură Religioasă Maia-Catargi din județul Ialomița.

Muzeele satului şi muzeele etnografice ne îmbogățesc prezentul prin inserarea tradițiilor în cotidian. Muzeele satului adună gospodării din toate zonele țării sau ale arealului dedicat şi îşi invită vizitatorii să le descopere, pe ulițe adevărate, printre curți şi grădini cu zarzavat, ghivece cu flori parfumate, pisici tolănite la soare, fântâni, biserici de lemn şi hanuri de pe vremuri. Atunci când prezența fizică este îngrădită de factori necontrolabili, ne vom bucura de peisajul autentic şi de obiectele tradiționale, în tururi virtuale ale muzeelor. Pe de altă parte, muzeele etnografice prezintă tradițiile, portul popular şi uneltele utilizate în anumite părți ale țării. Atunci când le treci pragul, miroase a lemn vechi, a cânepă uscată şi, subtil, a substanțe antiseptice. Lumea acestor muzee se deschide virtual şi ne invită să pătrundem în universul satului românesc, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, Muzeul Satului - Gospodărie Tradițională, Pădurea Gârboavele, din Galați, Muzeul de Etnografie din Botoşani, Muzeul Etnografic din Hărman, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, din Baia Mare, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț şi Complexul Național Muzeal "ASTRA", din Sibiu.

Pe toate acestea, dar şi multe altele le veți găsi pe website-ul Institutului Național al Patrimoniului, unde se află Lista muzeelor cu tur virtual și imagini panoramice: http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități