Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Călătoria cu avionul și turbulențele – efecte asupra corpului

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 10 Aug. 2024
Călătoria cu avionul și turbulențele – efecte asupra corpului

Călătoria cu avionul este un tip de transport utilizat de milioane de oameni; în același timp, constituie unul dintre cele mai dificile moduri de transport pentru corpul uman. De la nevoia de adaptare la presiunea din cabină și la schimbarea rapidă a fusului orar și până la fenomene precum turbulențele, toate acestea au diferite efecte asupra corpului.

Ce sunt turbulențele?

Turbulențele sunt mișcări neregulate și haotice ale aerului, caracterizate prin variații rapide ale vitezei și a presiunii în diferite puncte ale fluxului, generate de diferențe de temperatură, presiune sau densitate, obstacole în calea fluxului și acțiunea vântului sau a curentului. Zonele unde au loc turbulențe sunt deseori cunoscute de piloți, iar traseele aeronavelor le evită, în cea mai mare parte a timpului. Parcurgerea unei porțiuni cu turbulențe nu va avea efecte nocive asupra pasagerilor, dacă sunt așezați și cu centura de siguranță cuplată.

Iată ce se întâmplă în corpul uman în timpul turbulențelor

Corpul se recunoaște pe sine în orice mediu. Relația sa cu obiectele din jur, în termeni de distanță și direcție, se numește orientare spațială. Cel mai important organ senzorial care îi transmite creierului informații despre mediu sunt ochii.

În timpul călătoriei cu avionul, privirea nu poate transmite informații corecte și complete către creier în legătură cu viteza și mișcările corpului în spațiu. Urechea internă preia acum rolul principal, datorită organului vestibular, format din trei canale semicirculare membranoase, urticula și sacula. Aceste aparate folosesc celule de păr microscopice aflate într-un fluid specializat: endolimfa, care se mișcă odată cu capul. Lichidul are nevoie de 10-20 de secunde pentru a-și recalibra poziția, însă, în timpul turbulențelor, mișcările sunt mult mai rapide și impredictibile, nepermițând creierului să interpreteze ce se întâmplă în jur. De aici rezultă senzația de dezechilibru, dezorientare, greață și chiar pusee de vomă. De asemenea, pulsul devine mai rapid.

Preveniți disconfortul cauzat de turbulențe

Alegeți un loc la geam, în față sau în dreptul aripii, pentru stimularea vizuală, ce calmează creierul în timpul turbulențelor. Scaunele din față sau din aripă minimizează efectele de turbulență. Respirați profund pentru a calma sistemul nervos și a reduce răul de mișcare.

Suplimentele antiemetice și chiar unele medicamente antihistaminice pot ameliora răul de mișcare. Evitați alcoolul, deoarece, chiar dacă împiedică procesarea senzorială, crește riscul de vărsături.

Păstrați-vă calmul. Amintiți-vă că aeronavele sunt proiectate pentru a rezista la turbulențe, iar piloții sunt antrenați special pentru a naviga și în astfel de situații.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități