Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Bolnav in concediu- sfaturi si remedii

20 Aug. 2014
Bolnav in concediu- sfaturi si remedii

Vacanta a inceput si odata cu ea si vremea calatoriilor. Datele culese de agentii arata ca majoritatea europenilor petrec concediul la distanta destinatiile preferate fiind: Spania, Italia si Croatia si chiar mai departe SUA, Egipt, Caraibe.  Numarul calatoriilor cu avionul sunt in crestere, o treime dintre turisti ajung la destinatia de vacanta cu avionul. Insa cum puteti proceda atunci cand simtiti ca se instaleaza o raceala chiar inainte de a pleca in vacanta, sau daca ati trecut recent printr-o operatie?

Sau daca ati fost supus recent unei extractii a maselei de minte sau daca suferiti de o boala cronica? Puteti calatori in aceste conditii. Celor care se simt nesiguri sau resimt o stare de disconfort, li se recomanda consultarea unui medic in acest sens.

Optarea pentru deplasarea cu un vehicul depinde insa de tipul si de gravitatea bolii.

Calatoriile in timpul racelilor

 

Racelile usoare nu prezinta probleme de cele mai multe ori. Egalizarea presiunii cu un nas infundat este mai dificila, de aceea se recomanda sa folositi un spray nazal antiinflamator inainte de decolare si de aterizare. Si mestecarea de guma sau cascatul pot fi de ajutor. In cazul in care presiunea nu scade, incercati metoda Valsalva: obturati nasul, umpleti gura cu aer si impingeti aerul in urechi. Mai riscante sunt infectiile sinusurilor paranazale. Atunci cand mucoasele sunt puternic inflamate, trompeta urechii nu se poate deschide, aceasta fiind responsabila pentru egalizarea presiunii. Se formeaza astfel o presiune extrema in ureche, deosebit de dureroasa insotita deseori de reducerea capacitatii auditive si de dureri puternice de cap. In cazurile extreme pot aparea si sangerari ale urechii medii si daune pe termen lung. Se recomanda asadar evitarea zborurilor in cazul in care suferiti de o infectie a sinusurilor paranazale.

Bronsita sau tusea nu ar trebui sa va creeze probleme serioase. Insa ca urmare a aerului rece de la bord, s-ar putea ca tusea sa se inteteasca. Nu uitati sa va hidratati suficient si sa mentineti mucoasele umede. Tabletele pentru gat au si ele un efect calmant. In cazul in care suferiti de otita acuta, se recomanda sa alegeti deplasarea cu masina sau trenul, deoarece diferentele de presiune pot provoca dureri insuportabile de cap si pot afecta permanent membrana timpanului. In cazul durerilor usoare de urechi, ar putea fi de folos introducerea unor dopuri de vata in urechi si aplicarea de spray nazal cu solutie salina.

Probleme cu ochii in timpul zborului

Ca urmare a aerului uscat din aeronave, purtatorii de lentile de contact intampina deseori probleme in timpul zborului. Acestia se plang de senzatia de arsuri si de faptul ca lentilele de contact se simt ca un corp strain. De aceea se recomanda sa apelati la ochelari in timpul zborului, in special in cazul distantelor mai lungi. Daca suferiti de ochi uscati, nu uitati sa luati cu dumneavoastra in bagajul de mana, solutia de lacrimi artificiale.

Tratamentele dentare inaintea decolarii

 

Ar putea fi atat de placut. Ati terminat in sfarsit de extras maselele de minte, zburati in concediu si va reveniti dupa operatie la umbra palmierilor. In cazul in care planul dvs. suna asemanator, va recomandam deplasarea cu un vehicul. Dupa interventiile majore cum sunt tratamentele la radacina, implanturile sau extractiile dentare, dureaza pana la trei-patru saptamani pana cand veti putea urca fara probleme la bordul unei aeronave. In caz contrar, exista riscul sangerarilor, al infectiilor si al durerilor masive. Obturatiile proaspete se pot extinde in cazul unui zbor in primele 24 de ore, fapt accentuat si de oscilatiile de presiune din aer intalnite in timpul zborului. Asadar, in cazul unor obturatii noi sau a durerilor de dinti acute, asteptati cateva zile inainte de zbor sau fiti pregatiti cu analgezice.

Problemele gastro-intestinale in timpul calatoriilor

Majoritatea calatorilor sufera de probleme gastro-intestinale pe drumurile de intoarcere. Fie ca sunt cauzate de alimentele cu care nu sunt familiarizati sau de conditiile improprii de igiena  din tara in care au calatorit, sau ca urmare a raului de calatorie- zborul pe stomacul deranjat este foarte neplacut. Din punct de vedere medical insa, nu exista argumente in acest sens impotriva calatoriilor cu avionul. Schimbarea raportului de presiune prin zborul deasupra norilor poate provoca balonari. De aceea se recomanda sa evitati consumul de alune, de bauturi carbogazoase, de salata si fructe proaspete in timpul zborului. In cazurile de diaree, apelati la antidiareice si/sau  probiotice. Starea de rau de zbor poate fi combatuta cu preparate cu ghimbir sau medicamente homeopate.

Predispozitia pentru aparitia trombozei

 

In cazul in care sunteti fumator, puternic supraponderal, luati pastile contraceptive sau suferiti de varice, creste riscul formarii trombozei venoase. Ca urmarea a perioadelor lungi petrecute in pozitia sezut, a imposibilitatii de miscare in avion, circulatia sangelui este afectata. De aceea, incercati si in avion sa va ridicati cat mai des si sa faceti cativa pasi sau sa intindeti picioarele atunci cand sunteti asezat. Ciorapii de compresie sporesc viteza de circulatie a sangelui. Reamintiti-va sa consumati suficiente lichide si sa evitati alcoolul.

Zborul dupa o interventie chirurgicala

 

Interventiile mici sau fracturile osoase afecteaza pe termen scurt posibilitatea de zbor a pacientilor. De regula, posibilitatea de zbor revine dupa 24 de ore de la interventie. Cu toate acestea, va recomandam consultarea medicului dupa orice interventie chirurgicala. Anumite companii de zbor aplica propriile regulamente cu privire la perioada minima care trebuie respectata dupa o operatie inainte de imbarcarea pentru un zbor. Dupa o operatie la ochi sau un tratament laser, capacitatea vizuala poate fi afectata sau sensibilitatea la lumina poate fi mai mare. Aceste probleme dispar de cele mai multe ori imediat dupa aterizare.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități