Procedurile naturopatice sunt din ce in ce mai apreciate ca alternativa la medicina obisnuita, fiind aplicate ca mod de preventie si tratare a diferitelor afectiuni si de stimulare a starii de sanatate.
Balneoterapia reprezinta tratamentul medical constand in folosirea actiunii apelor termale sau reci. Apele termale pot contine sare, acid carbonic, radon, iod sau sulf si sunt folosite sub forma de bai, cure de hidratare, inhalatii sau bai de namol.
O cura stationara efectuata intr-o statiune de balneoterapie dureaza in medie 3-4 saptamani si este menita sa restabileasca starea de sanatate, ca masura de recuperare in urma unui accident sau a operatiilor. Curele de balneoterapie pot fi urmate cu succes si in cazul afectiunilor cronice sau a problemelor de ordin psihic. Pe langa curele stationare oferite in clinici specializate, sunt disponibile si aplicatii in ambulatoriu.
Avantajele balneoterapiei
In decursul unei cure balneologice, pe langa actiunea benefica a apelor termale, organismul beneficiaza si de celelalte proceduri naturopatice. Printre acestea se numara gimnastica medicala, exercitiile de relaxare si adaptarea alimentatiei.
Nu trebuie subestimata actiunea pe care o are modificarea ritmului zilnic comparativ cu rutina din restul anului, alaturi de noul mediu social si local. Inclusiv factorii climatici inregistrati in statiunea de balneoterapie actioneaza asupra starii de sanatate a organismului, stabilizand-o.
Actiunea speciala a bailor in apele termale se bazeaza si pe imponderabilitatea organismului care ajunge sa cantareasca numai o zecime din greutatea reala, in timpul bailor. Astfel, prin fiecare baie, muschii si articulatiile sunt eliberate de greutatea pe care trebuie sa o sustina in mod obisnuit. In plus, aceste cure scad tensiunea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui in organism.
Miscarile care in conditii normale sunt insotite de durere, pot fi realizate in apa fara nici un disconfort. Astfel, este stimulata mobilitatea si miscarea.
Pentru baia de relaxare pe care o putem lua si acasa, exista diferite saruri care pot fi adaugate in apa in functie de afectiunile de care suferim. Solicitati ajutorul competent al farmacistilor in acest sens.