Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Avertizare: Peste 1,4 miliarde de oameni fac prea putina miscare

31 Oct. 2018
Avertizare: Peste 1,4 miliarde de oameni fac prea putina miscare

Studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Peste 1,4 miliarde de oameni fac prea putina miscare 

Avertizare cu privire la riscul sporit de boli 

Potrivit unui studiu recent, peste 1,4 miliarde de persoane fac prea putina miscare, fapt pentru care se expun unui risc sporit de boli. Lipsa activitatii fizice reprezinta un factor de risc major pentru boli precum cele ale sistemului circulator, diabet si cancer. Studiul a fost publicat recent in revista de specialitate "The Lancet Global Health Journal" de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO). Studiul sustine ca ultimele doua decenii nu s-au produs modificari majore in ceea ce priveste lipsa de activitate fizica.

La nivel mondial, aproximativ o treime din numarul total al femeilor si un sfert din numarul total al barbatilor fac prea putina miscare, conform studiului. Aceasta evolutie este si mai vizibila in tarile dezvoltate comparativ cu cele in curs de dezvoltare. In tarile mai bogate, oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, la birouri, avand mai degraba acces la hrana hipercalorica. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda persoanelor adulte sa practice saptamanal minim 150 de minute de sport de intensitate medie, cum este inotul sau ciclismul sau 75 de minute de sport de activitate sporita precum cum este alergarea sau sporturile in echipa.

Din 2001 nu s-a mai inregistrat o modificare a trendului, in ciuda numeroaselor campanii de sprijinire a sanatatii. In total, peste un sfert din populatia adulta face prea putina miscare. "Practic nu am inregistrat nici un progres", a declarat autoarea studiului, Regina Guthold agentiei de stiri AFP.

"In contextul urbanizarii, traiesc oameni care cel mai probabil au fost agricultori si care au prestat multa munca fizica si care dintr-o data s-au trezit in mediul urban, unde cel mai probabil sunt someri sau presteaza o activitate sedentara", a declarat Guthold. Societatile trebuie sa ia masuri in acest sens si sa stabileasca un echilibru. 

In patru tari precum Kuwait, Samoa Americana, Arabia Saudita si Irak – studiul a stabilit ca peste jumatate din populatia majora poate fi considerata sedentara. In Kuwait de exemplu, aproximativ doua treimi (67 Procente) din adulti nu se misca suficient.

Motivele sunt diverse: Exista "bariere ale spatiului de viata de natura biologica, institutionala, culturala, psihosociala", a afirmat Melody Ding din cadrul universitatii Sydney. Printre cei mai semnificativi factori care constituie un obstacol pentru o viata mai activa, se numara conditiile de trai - munca la birou a inlocui munca fizica, liftul a inlocuit urcatul treptelor pe jos, masina a inlocuit mersul pe jos. "Progresul tehnologic ne-a facut viata mai placuta, insa mult mai lipsita de miscare", a declarat Ding.

Cele mai afectate sunt femeile, insa diferenta intre cele doua sexe este deosebit de mare in tari precum Bangladesh, Eritreea, India, Irak si Filipine. In anumite zone, femeile traiesc in spatii unde nu au acces la efort fizic, fiind constranse de munca domestica si de ingrijirea copiilor.  

Pentru acest studiu, in anul 2016 a fost analizata activitatea fizica a 1,9 milioane de oameni din 168 de tari.

 

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități