EFECTELE RADIAȚIILOR SOLARE ASUPRA PIELII
Cele mai importante modificări pe piele sunt generate de radiația ultravioletă (UV). Radiația solară ce atinge suprafața cutanată este reflectată în proporție de 5%, restul fiind absorbită de către cromofori și transmisă în profunzimea pielii.
- Radiațiile ultraviolete B (UV-B) acționează asupra epidermului și au efect mutagen și cancerigen.
- Radiațiile ultraviolete A (UV-A) pătrund în profunzimea pielii până în derm și au efect fototoxic și fotoalergic. Agravează efectele carcinogene ale radiațiilor UVB și pot determina, în mod direct, apariția cancerului de piele.
- Radiațiile inflaroșii IR-A au efect de încălzire a organismului, pătrund adânc în straturile profunde și produc pierderea elasticității pielii, îmbătrânirea prematură a pielii și au efect cancerigen.
NE PROTEJEAZĂ CU ADEVĂRAT PRODUSELE DE PROTECȚIE SOLARĂ?
Produsele de protecție solară nu sunt suficiente pentru a evita efectele nocive ale radiațiilor solare. Este bine să știți că același SPF la produsele antisolare nu înseamnă aceeași protecție oferită! SPF-ul (Solar Protection Factor) măsoară eficacitatea împotriva radiațiilor ultraviolete B (UVB).
Utilizați produse cu SPF minimum 15 și cu spectru larg, care protejează împotriva tuturor radiațiilor ultraviolete (atât UVB, cât și UVA). Există și produse inovative ce conțin și complexe antioxidante pentru protecția împotriva radiațiilor infraroșii.
ARSURI SOLARE ȘI CANCER CUTANAT
Arsura de soare reprezintă una dintre cauzele principale ale cancerului de piele. Razele ultraviolete au ca efect modificarea ADN-ului din celulele pielii. Riscul de cancer cutanat crește exponențial în cazul expunerii excesive la soare și, în special, în cazul unei arsuri solare repetate. Zonele expuse frecvent acestui risc sunt fața, gâtul și mâinile.
Evitați expunerea prelungită și neprotejată la soare!
Arsurile solare au complicații imediate, dar și pe termen lung. Cea mai gravă complicație a unei arsuri solare, cancerul de piele, poate apărea după ani de zile.
Atenție! O arsură de soare în copilărie dublează riscul apariției cancerului de piele odată cu înaintarea în vârstă.