Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Aronia

27 Jul. 2016
Aronia

Aronia melanocurpa este relativ putin cunoscuta, fiind raspandita in Europa de Est mai mult ca planta medicinala. Ca aspect, fructele aronia are putea fi confundate cu afinele, insa ca efect terapeutic aronia sunt mult mai eficiente.

Aronia: actiune si origine

Planta aronia isi are originile in America de Nord, iar incepand cu secolul al 19-lea a fost adusa si in Rusia. De la jumatatea secolului 20 a inceput sa fie folosita ca planta medicina in zona fostei Uniuni Sovietice. Fructele aronia sunt benefice impotriva hipertensiunii, fiind folosite si pentru obtinerea medicamentelor pentru tratarea toxicozei capilare, a anumitor forme de gastrita si a hemoragiilor.

Aronia este folosita cu succes si impotriva alergiilor, a problemelor gastrice, a afectiunilor hepatice si de bila cat si a bolilor tipice copilariei, datorita efectelor benefice pe care la are asupra sistemului imunitar, a formarii de sange si a regenerarii tesutului oaselor si muschilor.

Aronia protejeaza impotriva radicalilor liberi

Aronia este o planta cu utilizari dintre cele mai diverse, fiind o sursa ideala de acid folic, vitamina C, vitamina K si flavonoide. Multe dintre bolile cu care se confrunta societatea moderna sunt provocate de radicalii liberi care influenteaza metabolismul celular si provoaca stresul oxidativ care poate evolua in afectiuni severe. In plus, aceasta este si cauza procesului de imbatranire.

Aronia este bogata in substante vegetale secundare care la randul lor combat radicalii liberi. Acestia din urma influenteaza printre altele si aparitia cancerului, astfel ca un consum regulat de aronia ar putea preveni astfel de boli.

Aronia este folosita cu succes si pentru tratarea pielii afectata de soare, fiind cel mai probabil elixirul anti-aging al viitorului.

Consumul regulat de fructe aronia combate calcifierile arteriale si afectiunile nervoase. De asemenea, s-a constatat si un efect pozitiv al fructelor aronia asupra persoanelor care sufera de afectiuni psihice.

Sirop sau marmelada din fructele aronia?

Desi continutul de zahar al fructelor aronia este relativ mare, acestea se caracterizeaza printr-un gust mai degraba amarui, fapt pentru care multe persoane prefera sa le consuma sub forma de sirop sau marmelada. Nu exagerati insa. Consumul zilnic al unui pahar de sirop de aronia dizolvat cu apa este suficient (siropul pur de aronia are si el un gust amarui. Un consum exagerat de fructe aronia poate provoca dureri gastrice.

Siropul aronia poate fi amestecat si cu limonada sau alte sucuri de fructe. In fosta Uniune Sovietica, fructele aronia erau folosite si pentru procesarea anumitor dulciuri.

Reteta: Milkshake cu aronia

  • 400g fructe aronia
  • 1l lapte
  • 200g frisca
  • Indulciti cu zahar sau miere, dupa gust
 

Spalati fructele aronia, adaugati-le in mixer si mixati pana obtineti o pasta. Strecurati pasta obtinuta printr-o sita. Adaugati frisca batuta tare si laptele. Amestecati totul energic si indulciti dupa gust. Aceasta reteta poate fi folosita cu succes pentru petrecerile de vara. Adaugati iaurt, galbenus, zahar pudra si zahar vanilat si obtineti o inghetata aromata. Fructele aronia pot fi pastrate si prin deshidratare.

Sfat: Fructele aronia congelate isi pierd gustul intens pe care il au in stare proaspata.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități