Istoria ardeiului iute este o călătorie captivantă în timp, fiind originar din America, în special din regiuni precum Mexic, America Centrală și America de Sud şi introdus, apoi, în Europa de către Cristofor Columb la sfârșitul secolului al XV-lea. Domesticirea și cultivarea ardeiului a început cu peste 7500 de ani în urmă, iar de atunci joacă un rol important în condimentarea unei game variate de preparate şi în remedii naturale împotriva durerii şi a altor afecţiuni.
Valori nutriţionale ale ardeiului iute
O lingură de ardei iute uscat, aproximativ 5 grame, contribuie cu 5% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 5% din DZR de fibre şi vitamina B6, 3% din DZR de potasiu şi câte 2% din DZR de fier şi magneziu.
În plus, principalul compus din ardeiul iute este capsaicina. Aceasta creează senzaţia tipică de arsură la nivelul gurii şi a altor mucoase. Ardeiul utilizează capsaicina ca mecanism de apărare împotriva dăunătorilor. În corpul uman, capsaicina interacţionează cu receptorii de durere, fiind utilizată în remedii naturale şi farmaceutice pentru diferite tipuri de durere.
Beneficii pentru sănătate ale ardeiului iute
Ardeiul iute susține sănătatea metabolică datorită conținutului său de capsaicină, care are proprietăți termogenice, crescând producția de căldură și stimulând metabolismul prin arderea unui număr mai mare de calorii. Alături de capsaicină, potasiul şi compuşii antioxidanţi susţin funcţia cardiovasculară, contribuind inclusiv la controlul colesterolului.
Ardeiul iute este bogat în antioxidanți, în special vitaminele A și C, susținând imunitatea, sănătatea pielii și oferind beneficii antioxidante generale pentru organism. În plus, senzaţia de căldură și iute conferită de ardei ajută la subțierea mucusului, ameliorând congestia nazală și reducând presiunea asupra sinusurilor, fiind recomandat ca remediu natural în răcelile comune.
Atenţie! Consumaţi cu moderaţie. Dacă suferiţi de reflux gastroesofagian, intestin iritabil, diabet, sensibilitate la iute, alergie la latex sau dacă urmaţi tratamente cu anticoagulante, sunteţi însărcinată sau alăptaţi, ardeiul iute trebuie evitat sau consumat în cantităţi mici.
Ciocolată caldă mexicană
Ingrediente (pentru 2 porţii):
2 căni de lapte
2 linguri de cacao
1-2 linguri de zahăr sau miere
1/4 linguriță de scorțișoară
1 vârf de cuţit de ardei iute
Preparare:
Puneţi ingredientele uscate într-un ibric şi adăugaţi lapte, treptat, în timp ce amestecaţi. Tineţi pe foc mic, amestecând, până aproape de fierbere. Luaţi de pe foc şi turnaţi conţinutul în căni, prin strecurătoare. Finalizaţi cu ciocolată rasă, un praf de scorţişoară şi/sau o linguriţă de frişcă.