Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Anxietatea - accentuată de băuturile carbogazoase

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 25 Jul. 2024
Anxietatea - accentuată de băuturile carbogazoase

Consumul de cafea este adesea criticat pentru că provoacă anxietate și nervozitate, însă băuturile răcoritoare pot prezenta un risc mai mare de a declanșa simptome de anxietate, mai ales în cadrul anumitor grupuri. Un studiu recent explorează o potenţială legătură între consumul de băuturi răcoritoare și anxietate și oferă informații despre alternativele mai puţin periculoase, pentru a gestiona anxietatea.

Băuturile răcoritoare şi anxietatea

Un studiu publicat în revista Nutrients a dezvăluit că băuturile răcoritoare şi carbogazoase consumate în mod curent sunt legate de nivele mai ridicate de anxietate în comparație cu cafeaua sau ceaiul. Cercetarea a implicat 1.025 de participanți din Olanda, Regatul Unit, Germania și Spania, cu un indice de masă corporală între 25 și 40 (reprezentativ pentru populaţia supraponderală şi obeză) și simptome de depresie. Rezultatele au relevat faptul că persoanele care consumau două sau mai multe doze de băuturi carbogazoase zilnic aveau simptome de anxietate mai severe decât cei cu un consum mai scăzut. Studiul nu a identificat o asociere similară între consumul de cafea sau ceai și anxietate sau depresie în această populație specifică. Cu toate acestea, reacțiile individuale la cofeină pot oscila în funcţie de variabilitatea genetică.

Limitări şi semnale de alarmă ale studiului

Întrucât studiul s-a concentrat pe un subgrup de persoane supraponderale şi cu simptome preexistente de depresie, constatările sale nu pot fi considerate complet reprezentative pentru populația generală. Cu toate acestea, studiul subliniază importanța dietei în influențarea sănătății mentale şi a tulburărilor de dispoziție.

Băuturi sănătoase pentru corp şi minte

Într-un context global de creştere a numărului persoanelor care suferă de anxietate, cunoaşterea factorilor de risc, precum şi a alternativelor sănătoase devine tot mai valoroasă. Aşadar, pentru a reduce consumul de băuturi răcoritoare şi carbogazoase şi a contribui la consumul de lichide, aducând savoare şi arome plăcute, iată ce opţiuni există:

  • Ceai alb, verde, negru sau roşu, infuzii de fructe sau de plante;
  • Kombucha – băutură fermentată, pe bază de ceai negru, bogată în probiotice;
  • Apă plată aromatizată cu felii de portocală, măr, morcov şi chiar castravete;
  • Apă minerală;
  • Suc de fructe şi legume;
  • 1-2 ceşti de cafea pe zi.

Atenţie la băuturile etichetate ”Zero zahăr”! Multe băuturi dulci, fără zahăr, conţin îndulcitori artificiali precum aspartam, acesulfam şi altele. Acestea pot avea efecte nedorite asupra organismului, de la dezechilibre hormonale şi metabolice şi până la afectarea memoriei, a somnului şi crearea de dependenţe.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1670 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități