
Consumăm zilnic amidon, un tip de carbohidrat comun, regăsit într-o multitudine de legume, cereale, seminţe, dar şi în fructe. Acesta reprezintă o sursă de energie pentru corpul uman şi poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de structura sa moleculară, ce influenţează efectele adverse sau beneficiile sale pentru organism.
Amidonul este clasificat în: rapid digerabil (se absoarbe în intestinul subţire în 20 de minute, creşte rapid glicemia şi se găseşte în alimente din făină albă, orez şi cartofi fierţi), lent digerabil (are o structură mai complexă, se absoarbe în aproximativ 100 de minute şi se află în cereale gătite al dente) şi amidon rezistent (ce nu poate fi digerat şi asimilat în intenstinul subţire, cel mai sănătos tip).
Ce este amidonul rezistent şi unde îl gӑsim?
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care trece nedigerat prin intestinul subțire și fermentează în intestinul gros. Aici acționează ca un prebiotic, hrănind şi stimulând creșterea populațiilor de bifidobacterii și lactobacilli, bacteriile bune din intestin.
Amidonul rezistent se găseşte în alimente precum banane verzi şi un soi de banane utilizate pentru gătit (banane plantain), fasole, mazăre, linte, năut, ovăz şi fulgi integrali de ovăz lăsaţi la înmuiat peste noapte (la frigider), arpacaş de orz, orez, cartofi şi paste care au fost fierte și răcite. Cantitatea de amidon rezistent din alimente este modificată în timpul preparării termice şi a răcirii, însă reîncălzirea nu scade neapărat cantitatea de amidon rezistent.
Beneficii pentru sănătate ale amidonului rezistent
Amidonul rezistent poate ajuta la pierderea în greutate. Fiind un tip de fibre alimentare, induce o senzaţie de saţietate, ce durează mai mult timp şi contribuie la reducerea aportului de calorii pe parcursul unei zile.
Amidonul rezistent întreţine sănătatea microbiomului intestinal, diversificând tipurile de prebiotice oferite bacteriilor benefice din intestinul gros. Astfel, ajută la protejarea împotriva bolilor digestive precum cancerul de colon. De asemenea, poate ajuta la tratarea și prevenirea constipației și la îmbunătățirea sănătății digestive generale.
Un alt avantaj al consumului de alimente bogate în amidon rezistent este o mai bună gestionare a nivelului de glucoză din sânge, postprandial. Spre deosebire de celelalte tipuri de amidon, acesta nu este absorbit în intestinul subţire şi nu creşte glicemia, menţinând un nivel normal al zahărului în sânge.
Studiile au arătat că amidonul rezistent poate contribui şi la scăderea nivelului de colesterol, în cazul persoanelor obeze şi supraponderale, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de boli cardiovasculare.