Frunzele plantei Aloe Vera sunt rigide, aproape deloc maleabile, avand un continut cerat si mici spini de-a lungul marginilor frunzelor. Planta are un aspect mai degraba comun, usor de trecut cu vederea, amintind mai degraba de un cactus.
Aloe Vera provine din regiunile subtropicale ale Africii, Asiei si Americii Latine, unde s-a dezvoltat de-a lungul a mii de anii si a invatat cum sa se protejeze impotriva factorilor de mediu. Planta isi genereaza proprii nutrienti si rezerve de apa de care are nevoie pentru a supravietui. Dintre cele aproximativ 300 de tipuri de plante, "Aloe Vera barbadensis miller" este cea mai eficienta.
Substantele active din Aloe Vera
Substantele active bine pazite se gasesc in interiorul plantei, in gelul din frunze, care consta in buna parte din apa. Cea mai importanta substanta activa poarte numele de acemannan polizaharid, o forma de zahar cu lant lung, un carbohidrat vital inclusiv pentru organismul uman. Acemannan polizaharid este depozitat in membrana celulara, protejand intregul organism impotriva parazitilor precum ciupercile, bacteriile si virusii. Are un efect stimulant pentru sistemul imunitar, deoarece activeaza si stimuleaza celulele responsabile pentru imunitate.
Aloe Vera creste atat numarul monocitelor, limfocitelor si a celulelor rosii din sange cat si activitatea acestora.
Aloe Vera: actiune si folosire
Continutul frunzelor de Aloe Vera contine aproximativ 200 de substante active, printre care numeroase vitamine, enzime si minerale, aminoacizi, uleiuri eterice, dar si acid salicilic. Gelul suculent din frunzele proaspete este absorbit foarte repede in piele. Are un efect calmant asupra arsurilor solare, a intepaturilor de insecte si un efect antibacterian, grabind vindecarea atunci cand este aplicat pe plagi. Gelul din Aloe Vera este benefic si impotriva daunelor provocate de radioterapie, ajutand la regenerarea celulara.
Folosita ca aliment, aloe vera are un efect benefic impotriva asa-ziselor boli ale civilizatiei, precum probleme digestive, astm, alergii, diabet, infectii cu ciuperci. In plus, aloe vera este folosita ca supliment nutritiv in tratamentului impotriva cancerului si SIDA, deoarece stimuleaza sistemul imunitar. In plus, aloe vera are un efect benefic si asupra florei intestinale, cel mai mare organ imunitar din organismul uman.
Efecte secundare
Poate fi considerata Aloe Vera o planta minune? Din punct de vedere farmaceutic, lucrurile stau putin diferit, deoarece marginile frunzelor contin aloina, o substanta amara pe care planta o produce pentru a se apara de daunatori. O supradoza a aloina poate avea urmari grave.
O documentatie a efectelor nedorite este disponibila pe pagina de internet a Autoritatii Americane pentru Alimente si Sanatatea Populatiei (FDA), unde sunt mentionate aproximativ 30 de cazuri in care au fost constatate efecte secundare grave in legatura cu consumul de aloe vera, dintre care mentionam oscilatiile de tensiune arteriala si atacuri de panica. In combinatie cu alte substante vegetale si vitamine, au fost constatate efecte secundare precum pancreatita si insuficienta renala.
Chiar daca Aloe Vera este promovata ca fiind o adevarata arma impotriva bolilor, aceste promisiuni trebuie tratate cu mai multa circumspectie. Experimentele efectuate cu aloe vera asupra animalelor au demonstrat in nenumarate randuri efectele benefice ale plantei. Asupra organismului uman, efectele benefice demonstrate au fost inregistrate in special la nivelul pielii, spre exemplu pentru tratarea arsurilor solare si a plagilor.
Substantele cu efect terapeutic sunt mai eficiente prin folosirea frunzelor in stare proaspata. Pastrate la rece, aceste frunze isi mentin proprietatile luni de zile. La nevoie, taiati un segment de frunza, indepartati miezul gelatinos si amestecati-l cu pasta de fructe sau sucuri. In acesta forma, planta isi pastreaza vitaminele, enzimele si mineralele in materie de 100%.
Preparate cu Aloe-Vera cum ar fi cremele sau sucurile promit "100% Aloe Vera", fara a mentiona daca gelul frunzei a fost uscat, procesat in pulbere sau adaugat sub forma de concentrat.
Etichetele produselor cu Aloe-Vera ar trebuie sa mentioneze toate ingredientele. Evitati-le pe cele care contin conservanti si adaosuri. Multe produse sunt prevazute cu sigiliul International Aloe Science Council (IASC), care confirma puritatea si cantitate de gel aloe vera continut in fiecare produs.