Mâncarea furnizează energie în moduri diferite. Alimentele dulci şi cele bogate în carbohidraţi simpli eliberează energie rapid, iar apoi ne simţim din nou obosiţi şi înfometaţi. Alimentele bogate în proteine, fibre, carbohidraţi complecşi şi grăsimi sănătoase satisfac foamea eficient, eliberând lent energie.
La micul dejun
Fulgi de ovăz – conţin carbohidraţi complecşi, sunt bogați în fibre, nutrienţi şi vitamine. Se digeră lent şi conferă un nivel constant de energie pentru câteva ore. Puteţi prepara un terci din fulgi de ovăz cu iaurt, fructe proaspete, nuci şi miere, pentru un mic dejun rapid, săţios şi sănătos.
Ouă – un ou conţine 6 grame de proteine, aminoacizi, vitamine şi minerale, şi are doar 70 de calorii. Asociaţi jumătate de avocado și o felie prăjită de pâine din făină integrală, pentru un meniu complet şi un nivel de energie care vă va permite să vă desfăşuraţi activităţile în mod optim.
Cafea – cofeina, alături de antioxidanţi şi vitamine, crește energia și vă menține alert, favorizând capacitatea de concentrare. Nu exageraţi şi nu consumaţi cafea după-amiaza, întrucât cofeina poate interfera cu ceasul biologic.
Ceai negru – conţine mai puţină cofeină decât cafeaua, însă este bogat în antioxidanţi, vă oferă hidratarea de care aveţi nevoie şi vă ajută să vă mențineți alert.
La prânz
Carne de pui – o porţie de piept de pui la grătar, cu legume proaspete sau fierte, vă va oferi energie pentru restul zilei fără a fi nevoie să suplimentaţi cu dulciuri. După o masă uşoară, fără carne grasă de porc sau de vită, paste făinoase sau orez alb, nu veţi simţi oboseala ce se poate instala după astfel de combinaţii alimentare.
Peşte gras – este bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, calciu, vitamina D şi proteine de calitate. Peştele gras susţine sănătatea inimii și funcţiile cerebrale, conferind de asemenea o senzaţie de saţietate, precum şi energie pe termen lung.
Fasole, năut, linte – sunt o sursă perfectă de proteine, fibre şi magneziu, ceea ce determină o digestie lentă şi un nivel glicemic uniform pentru câteva ore, şi ajută celulele să producă energie.
Gustări
Nuci, migdale şi sâmburi cruzi – conţin acid alfa linoleic (un precursor al acizilor Omega-3), utilizat de organism pentru a produce energie, precum și magneziu, calciu, şi vitaminele A, D şi E. O porţie de sâmburi, cât puteţi ţine într-o palmă, constituie o gustare sănătoasă întrucât furnizează energie şi nutrienți cu rol antioxidant.
Fructe de pădure – conţin vitamine, antioxidanți și alți nutrienți care ajută la hrănirea și protejarea celulelor din corp, furnizând energie.
Ciocolata amăruie – susţine starea de bine şi funcţiile cerebrale datorită antioxidanţilor care îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi sănătatea inimii.