Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Alimente ideale pentru creier și memorie

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 07 Apr. 2025
Alimente ideale pentru creier și memorie

Medicii recomandă mereu alimente benefice pentru sănătatea inimii, a sistemului digestiv sau pentru o musculatură puternică. Pe de altă parte, ştim că fructele şi legumele închise la culoare conţin antocianine, iar peştele gras, nucile şi seminţele conţin acizi graşi Omega-3, compuşi naturali cu rol antioxidant şi antiinflamator, extrem de sănătoase şi care susţin procesele cognitive şi funcţionarea optimă a creierului.

Ce alimente trebuie să consumăm pentru sănătatea creierului?

Pește gras (somon, macrou, hering, sardine, scrumbie) – este bogat în acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru construirea celulelor nervoase, îmbunătățirea memoriei, reducerea declinului cognitiv şi controlul colesterolului.

Ouă – sunt o sursă excelentă de vitamine B (în special folat şi B12) și colină, care sunt vitale pentru reglarea dispoziției, prevenirea demenţei şi menţinerea clarității mentale.

Turmeric – curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate traversa bariera hemato-encefalică, iar studiile au dovedit că poate stimula factorul neurotrofic derivat din creier, îmbunătățind memoria și neurogeneza.

Nucile – bogate în acizi grași omega-3, vitamina E și antioxidanți, pot îmbunătăți funcțiile creierului şi memoria, prevenind declinul cognitiv.

Semințele de dovleac – oricât ar părea de surprinzător, acestea sunt foarte bogate în magneziu, zinc, fier și cupru, minerale esențiale pentru transmiterea semnalelor nervoase, memorie și sănătatea creierului.

Fructe de pӑdure (afine, mure, coacăze negre, aronia) – acestea conţin cantităţi importante de antioxidanți precum antocianinele, ce ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, prevenind îmbătrânirea creierulului şi pierderea funcţiilor de bază.

Portocale – bogate în vitamina C, portocalele previn deteriorarea oxidativă a celulelor creierului, susţinând funcția cognitivă și sănătatea creierului.

Ciocolata neagră - conține flavonoide, cofeină și antioxidanți care îmbunătățesc memoria, stimulează starea de spirit și îmbunătățesc performanța cognitivă prin creșterea fluxului de sânge către creier.

Ceaiul verde – conține L-teanină și cofeină, care sporesc vigilența, concentrarea și reduc anxietatea, iar împreună cu catechinele, protejează creierul de îmbătrânire.

Cafea – cofeina întreţine starea de vigilență, în timp ce antioxidanții susțin sănătatea celulelor nervoase și reduc riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson.

Consumaţi zilnic alimente din această lista, pentru beneficiile lor în stimularea funcțiilor cognitive, protejarea împotriva declinului cognitiv, îmbunătățirea memoriei și a stării de bine.

Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități