Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.
Alimentatia necorespunzatoare nu este doar cauza numeroaselor boli, ci totodata si motivul care poate ingreuna vindecarea multor afectiuni. Printr-o alimentatie sanatoasa insa se poate asigura buna functionare a organismului, cresterea rezistentei la infectii, prevenirea bolilor si vindecarea rapida atunci cand organismul se imbolnaveste.
Alimentatia usoara grabeste vindecarea.
- La raceala si gripa, prezenta in organism a virusurilor declanseaza reactii de aparare, inflamatie si febra. Reziduurile metabolice, toxinele si deseurile inflamatorii conduc la aparitia acidozei. Digestia alimentelor solicita metabolismul si circulatia, genereaza radicali liberi si scade capacitatea de aparare. Deshidratarea si alimentele bogate in calorii accentueaza acidoza interna, ingreuneaza apararea imunitara si intarzie vindecarea. Restrictia calorica creste capacitatea de aparare antioxidanta, reduce metabolismul energetic, produce mai putine deseuri metabolice si radicali liberi, scade temperatura corpului si combate febra.
- In infectiile respiratorii se recomanda alimentatia usoara, saraca in calorii dar bogata in vitamine, minerale, enzime, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Hrana va fi redusa cantitativ, bazata in special pe cruditati, legume si fructe proaspete si se va asigura hidratarea corespunzatoare (1,5-2 litri de lichide/zi) prin consumul de sucuri naturale, ceaiuri, supa de legume si apa.Pe perioada virozelor respiratorii se vor exclude din alimentatie: laptele, faina alba si zaharul – alimente ce stimuleaza productia de mucus si favorizeaza recidivarea rapida a infectiilor respiratorii.
- In faza febrila a infectiilor respiratorii se recomanda un regim de crutare. Adica se vor consuma cat mai putine alimente si se va creste aportul de lichide pentru prevenirea deshidratarii. Daca alimentatia este normala in faza febrila a infectiilor respiratorii, atunci febra se va prelungi.
Febra este un mijloc de aparare si de vindecare a organismului.
Tocmai de aceea nu este indicata scaderea febrei inca din prima zi de la aparitia acesteia, decat daca este neaparat necesar. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor mici, la care exista riscul de convulsii febrile in conditii de febra ridicata (peste 39 de grade Celsius). La adulti nu este necesara reducerea febrei decat daca dureaza peste 2 zile si produce epuizare, curbatura (durere musculara insotita de o senzatie de oboseala) sau alte tulburari severe. Febra reprezinta cresterea temperaturii corpului peste 38 °C. Febra se trateaza la peste 38,5 grade Celsius.
Organismul are nevoie de vitamine si minerale pentru a lupta impotriva bolilor.
- Pentru vindecare organismul are nevoie de substante nutritive, vitamine si minerale pe care si le procura din hrana. Acestea sunt necesare pentru furnizarea de energie, pentru reparatia tesuturilor, eliminarea toxinelor, functionarea normala a organismului si asigurarea vitalitatii fizice si psihice.
- In virozele respiratorii, aportul de vitamine, minerale, antioxidanti naturali si nutrienti esentiali, provenind din legume proaspete, mere, citrice, miere de albine, propolis, fructe de catina, fructe de padure, ciuperci si alge marine sustin procesele de aparare si de vindecare, reducand totodata complicatiile bolii.
Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!
Speram ca acest articol te-a ajutat sa tii la distanta astenia de primavara!
Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!