Alimentația și ficatul
Ficatul reprezintă un organ metabolic central al organismului uman, care preia sarcini importante în cadrul asimilării și valorificării nutrienților. Atunci când ficatul nu mai funcționează la parametrii optimi, este posibilă apariția a numeroase tulburări la nivelul întregului organism. În cazul afecțiunilor hepatice acute și cronice, alimentația reprezintă o măsură esențială de prevenție și de tratament.
Ca urmare a rolului central pe care îl joacă în organism, modul în care ne hrănim influențează major funcția hepatică. Dacă adoptăm pe termen lung o alimentație prea bogată în grăsimi, efectele se vor vedea nu doar pe linia taliei, ci și în valorile hepatice.
Vorbim de un ficat gras atunci când cel puțin o jumătate din totalul celulelor hepatice este afectată. Ficatul gras (steatoză) se formează nu doar în urma unui consum exagerat de preparate grase, ci și a consumului de alcool, care poate da naștere și așa-numitei hepatite steatozice (ficat gras cu reacție inflamatorie). Steatoza (ficatul gras) mai poate apărea și pe fondul unui diabet zaharat necontrolat.
Consumul puternic de alcool și pe termen lung poate provoca daune iremediabile ficatului, cum ar fi ciroza hepatică. În plus, consumul de alcool crește și riscul dezvoltării cancerului hepatic.
Alimentația și stilul de viață influențează evoluția bolii chiar și în cazul afecțiunilor hepatice. Recomandările alimentare diferă în funcție de faza afecțiunii și de capacitatea de funcționare a ficatului.
În cazul pacienților care suferă de afecțiuni hepatice, alimentația sănătoasă și adecvată reprezintă o contribuție esențială pentru sănătate și pentru derularea bolii. Atât timp cât ficatul își îndeplinește funcțiile, nu necesită măsuri dietetice restrictive.
Cu toate acestea, în cazul apariției complicațiilor și a limitărilor în funcționarea celulelor hepatice, se impun anumite măsuri terapeutice alimentare, care trebuie stabilite împreună cu medicul curant. Atenția trebuie să se îndrepte asupra evitării malnutriției care ar putea avea efecte negative asupra evoluției bolii.
Hepatita virală este o afecțiune hepatică provocată de viruși și care poate avea o evoluție cronică. Nu există o dietă specială care ar putea conduce la vindecarea afecțiunii, și cu toate acestea, alimentația corectă poate conduce la menținerea sănătății și la creșterea stării de bine. Aceste stări pot fi atinse printr-o dietă sănătoasă și adecvată.
Scăderea apetitului / scăderea în greutate
În decursul tratamentului medicamentos, este posibilă scăderea poftei de mâncare și automat și scăderea în greutate. Este important ca pacienții să se hrănească suficient în ciuda scăderii apetitului pentru a combate scăderea în greutate.
- Pregătiți preparatele într-un mod cât mai apetisant.
- Consumați mai multe porții mici de-a lungul zilei. Începeți cu micul dejun imediat după trezire și încheiați ziua cu o gustare înainte de a merge la culcare. Consumați cel puțin o porție de hrană caldă de-a lungul zilei.
- Pregătiți-vă mici gustări între mesele principale, cum ar fi tartine, mere, iaurt sau tartă cu fructe.
- Pregătiți cât mai des preparatele preferate.
Intoleranța alimentară
Anumiți pacienți care suferă de afecțiuni hepatice dezvoltă și intoleranțe la anumite alimente (cum ar fi preparatele grase, ceapă, praz etc.). Cu toate acestea, intoleranțele respective pot să difere, astfel că nu există reguli general valabile. Încercați să evitați preparatele la care știți sigur că aveți intoleranță.