Hrana procesată crește riscul de cancer
Un studiu important, publicat în revista BMJ în 2018, a demonstrat că oamenii care consumă multă hrană procesată au un risc mai mare de cancer. Astfel, o dietă sănătoasă ne-ar putea apăra, până la un punct, de cancer.
În trecut, câteva studii au arătat că o dietă bogată în fructe și legume poate diminua riscul de cancer de sân. În ultimii ani au apărut cercetări mult mai amănunțite, care confirmă rolul benefic al acestei alimentații.
Fructele și legumele scad riscul de cancer
Recent, o echipă de cercetători de la Harvard T. H. Chan School of Public Health din Boston, MA, a condus un studiu pe termen lung, investigând amănunțit relația dintre legume și fructe din dieta unei persoane și riscul acestora pentru cancer de sân. Rezultatele acestui studiu pot fi citite în International Journal of Cancer.
5 porții de fructe și legume în fiecare zi
Acest studiu nou sugerează nu numai că mâncând multe fructe și legume poate scădea riscul cancerului de sân – și riscul dezvoltării unei forme agresive de tumoare – dar explică și câte fructe și legume trebuie mâncate în mod ideal zilnic pentru a reduce riscul.
Analiza cercetătorilor a sugerat că femeile care mănâncă mai mult de 5 porții zilnice de fructe și legume prezentau un risc redus cu 11% de cancer de sân, în comparație cu femeile care mâncau 2 sau mai puține porții de fructe și legume.
Mai exact, o porție constând dintr-o cană de legume verzi crude, jumătate de cană de legume gătite sau verzi sau jumătate de cană de fructe gătite sau verzi. Farvid și echipa sa doreau să știe dacă mâncatul de fructe și legume este asociat cu grade diferite de reducere a riscului pentru diferite tipuri de cancer de sân. Astfel, au condus un studiu de analiză a datelor diferențiale, împărțind tipurile de cancer în cel cu receptor pozitiv și cel de subtip molecular.
Scăderea riscului de tumori agresive la sân
Cercetătorii au putut observa că o dietă bogată în fructe și legume este asociată cu un risc particular scăzut de dezvoltare a tipurilor agresive de tumori, care cresc și se răspândesc repede, și sunt deseori rezistente la tratamente tradiționale, cum ar fi chimioterapia.
Printre acestea, se numără cancerul de sân cu receptor pentru estrogen negativ, cancer de sân cu HER2 pozitiv și cancere de bază, care sunt similare altor tipuri agresive de tumori: triplu-negativ.
Farvid și colegii săi conduseseră deja un studiu care indica faptul că aportul mare de fibre era asociat cu diminuarea riscului de cancer de sân. Totuși, acest studiu sugerează că efectul de protecție asociat fructelor și legumelor nu este corelat conținutului de fibre ale acestora.
Ce înseamnă acest lucru? Potrivit cercetătorilor, fructele și legumele conțin alți nutrienți, cum ar fi antioxidanții, care ar contribui la reducerea riscului de cancer.
Cina mâncată mai devreme poate reduce riscul de cancer
Mâncatul cinei înainte de a merge la culcare poate crește riscul de cancer.Potrivit unui studiu condus de Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală din Spania, mâncatul prea târziu al cinei poate crește riscul cancerului.
Relația dintre mâncare și cancer a fost investigată în mod deosebit. De exemplu, s-a demonstrat că mâncatul regulat de legume proaspete poate reduce riscul de cancer. Dimpotrivă, mâncatul regulat de carne roșie poate crește riscul anumitor cancere.
În timp, au fost multe studii care au cercetat legătura dintre obezitate și cancer.
Impactul orei la care e mâncată hrana nu a fost prea mult studiat. Un studiu recent a cercetat legăturile potențiale între ora mesei și cele două tipuri comune de cancer: cancer de prostată și cancer de sân. Aceste cancere sunt, de asemenea, cunoscute să aibă o legătură cu lucratul în schimburi de noapte și devierea de la ceasul biologic, și astfel aceste cancere sunt sensibile și la orele aferente stilului de viață.
Orele mesei, obiceiurile de somn și riscul de cancer
În total, cercetătorii au avut acces la date cu privire la 621 de bărbați cu cancer de prostată și 1.205 de femei cu cancer de sân. Pentru contrabalansare, au introdus și date despre 872 de bărbați și 1.321 de femei fără cancer.
Stilurile de viață au fost evaluate, inclusiv informații cu privire la orarul meselor și obiceiurile de somn. De asemenea, au fost delimitate și cronotipurile acestora – și anume dacă sunt persoane matinale sau nu.
Importanța respectării unor reguli zilnice cu privire la orele de masă
Concluziile acestui studiu sunt publicate în International Journal of Cancer.
Oamenii care iau cina înainte de ora 9:00 p.m. sau măcar cu 2 ore înainte de a merge la culcare, au un risc în jur de 20% mai scăzut de a face cancer de sân și de prostată decât cei care mănâncă cina după 10:00 p.m. sau care se duc la culcare curând după masă.
Surse:
Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow‐up. Maryam S. Farvid , Wendy Y. Chen ,Bernard A. Rosner , Rulla M. Tamimi , Walter C. Willett A. Heather EliassenFirst published: 06 July 2018 ; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31653
Effect of mistimed eating patterns on breast and prostate cancer risk (MCC‐Spain Study).Manolis Kogevinas et all.First published 17 July 2018. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31649
How does diet impact breast cancer risk?- Medical News Today. Published Monday 23 July 2018
Medical News Today-Eating dinner earlier could reduce cancer risk- Medical News Today.Published Thursday 19 July 2018