Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Alimentatia sanatoasa pentru seniori

23 May. 2014
Alimentatia sanatoasa pentru seniori

Cand frunzele pomilor ruginesc si zilele devin mai scurte, stim ca a sosit momentul sa incapsulam buna dispozitie de peste vara pentru a putea depasi cu bine si cu sanatate iarna lunga.

Alimentatia este foarte importanta in acest demers. In principiu, in cazul seniorilor sunt valabile aceleasi reguli ca pentru toti ceilalti: cei care se hranesc sanatos si variat, se mentin in forma pentru un timp mai lung. Vitaminele, mineralele si lichidele consumate in cantitati suficiente, intaresc sistemul imunitar si previn aparitia bolilor. 

Atentie la deficitul de vitamina D

Pielea umana formeaza vitamina D in timpul zilei, atunci cand ne aflam in aer liber, chiar si in zilele innorate. In special toamna, cand radiatiile solare scad in intensitate, in medie 80% din persoanele de varsta a treia nu reusesc sa formeze suficienta vitamina D si nici sa o asimileze prin hrana. Se ajunge astfel la deficitul de vitamina D care reprezinta un factor de risc important pentru osteoporoza si fracturile osoase. Etapa pregatitoare a productiei proprii de vitamina D prin expunerea la soare, este consumul de betacaroten care se regaseste in special in legume si fructe.

Alimentele bogate in vitamina D sunt ouale (galbenusul), uleiul de peste si pestii marini. 

Cinci portii de legume si fructe pe zi

Fructele si legumele sunt adevarate pachete de forta: substantele active cu efect antioxidant cum sunt vitaminele C si E, dar si betacarotenul, substantele minerale si cele secundare care se regasesc in plante, protejeaza impotriva arteriosclerozei (calcifierea arterelor), sprijinind suplimentar activitatea cerebrala a seniorilor. Alimentatia zilnica ar trebui sa includa 2-3 portii de fructe si minim doua portii de legume. Din acestea, jumatate ar trebui consumate crude.

In cazul problemelor de masticatie, morcovii, guliile si telina pot fi date pe razatoare fina sau pot fi gatite la aburi (in sucul propriu sau cu putin ulei sau lichid), pana cand se inmoaie putin. Dat fiind faptul ca simtul gustului si al mirosului se reduc odata cu inaintarea in varsta, se recomanda adaugarea de verdeturi proaspete la fiecare masa. Sarea trebuie consumata cu atentie si daca este folosita, atunci se recomanda sarea iodata cu. 

Este importanta hidratarea suficienta

 

Multe persoane de varsta a treia uita sa se hidrateze adecvat. Cauza principala este reducerea senzatiei de sete. De multe ori, persoanele in varsta au o impresie eronata cu privire la necesarul lor de lichide, incearca sa evite mictiunile nocturne sau pur si simplu uita sa bea. Acestor probleme li se adauga insuficienta renala. Febra, diareea, diabetul si transpiratia accentuata conduc la deshidratarea corpului si la inrautatirea acuta a starii generale, putandu-se ajunge chiar la episoade de confuzii mentale.

De aceea, incercati sa consumati zilnic o cantitate minima de 1,5 litri de lichide! Bauturile recomandate sunt ceaiurile de plante neindulcite sau foarte putin indulcite, amestecurile de sucuri cu apa sau apa minerala. Cel mai simplu este sa consumati lichide in timp ce serviti masa insa si intre mese. Alimentele cu continut ridicat de lichide cum ar fi supele, compoturile si salatele ajuta si ele la mentinerea echilibrului. 

Alimentele si densitatea calorica 

In cazul majoritatii oamenilor, necesarul caloric scade treptat dupa cel de-al 40-lea an de viata, insa necesarul de vitamine, minerale, proteine si fibre ramane acelasi sau chiar creste. De aceea, este important ca persoanele in etate sa consume alimente cu densitate calorica mare, si anume alimente care contin multe substante hranitoare insa putine calorii: pe langa fructe si legume, se recomanda produsele din faina integrala, cartofii, pestele, specialitatile de carne si mezelurile cu continut scazut de grasime. 

Deosebit de important este consumul de lactate: produsele din lapte acru cum ar fi iaurtul, sana, kefirul sau laptele batut sunt de cele mai multe ori mai usor de digerat decat laptele proaspat.

Continutul sporit de calciu protejeaza oasele impotriva osteoporozei.

Imbatranirea nu poate fi evitata. Alimentatia echilibrata, care tine seama de necesarul de energie, miscarea in aer liber ajuta la mentinerea unei bune conditii fizice si mentale, conferind calitate vietii si satisfactie.

 

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre alimentatia sanatoasa a seniorilor!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități