Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește drogul ca fiind acea substanță care poate modifica funcții într-un organism viu, fără să reprezinte un aliment. În țările vorbitoare de limba engleză, cuvântul „drug“ (drog) cuprinde în semnificație și medicamente. În rest, cuvântul drog face referire la acele substanțe și preparate care alterează funcțiile psihice și care pot crea dependență. Drogurile diferă în funcție de modul în care sunt fabricate, ingrediente și mod de acționare. Astfel, deosebim între droguri biogene și obținute sintetic, droguri tari și slabe, legale și ilegale.
Alcoolul (etanolul) ca drog
Alcoolul se numără printre drogurile legale, acceptate social. Consumul de alcool este deseori corelat cu distracția în țările vestice, iar de cele mai multe ori nu este privit ca un drog, de aceea nu putem ridica obiecții împotriva consumului ocazional al unui pahar de bere sau vin. Când însă consumul devine regulat și/sau în exces, calea spre alcoolism este deja deschisă. Alcoolul se numără printre drogurile cu potențial sporit de afectare a sănătății. Etanolul este obținut prin fermentarea și distilarea de diferite materii prime precum cerealele, fructele și a sfeclei de zahăr.
Efectele alcoolului
În doze mici, alcoolul are un efect dezinhibator. Ne face mai sociabili, mai curajoși, contribuind la schimbarea stărilor de spirit. Când este consumat în doze mari, alcoolul poate conduce la alterarea atenției sau a percepției, și chiar la stări în care simțim că „ni se rupe filmul”. Persoanele aflate în stare de ebrietate au probleme de coordonare și de vorbire.
În ziua următoare consumului de alcool, cei în cauză resimt stări de mahmureală manifestată prin dureri de cap, stare de rău și lipsă de energie. Consecințele pe termen lung ale consumul de alcool sunt problemele cardiace, creșterea violenței, afecțiuni hepatice, depresii și degradarea socială și fizică. Studiile arată că dependenții de alcool au o speranță de viață cu 20 de ani mai mică decât media populației.