Cine nu-și dorește să aibă un creier tânăr la 80 de ani și o memorie „de elefant”? Pe lângă numeroasele soluții legate de stilul nostru de viață, pentru a avea un creier activ, o stare psihică bună și o memorie excelentă, te pot ajuta și plantele medicinale.
Iată câteva dintre cele mai studiate plante pentru încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului şi îmbunătăţirea memoriei.
Gingko biloba
Este folosit ca plantă medicinală de secole și s-au efectuat numeroase studii asupra acțiunilor sale nootropice și neuroprotectoare. Gingko biloba hrănește și oxigenează creierul prin vasodilatație, inhibă agregarea de amiloid, modulează neurotransmițătorii și stimulează memoria și concentrarea, fiind indicat persoanelor cu tulburări ale memoriei, demență, dislexie și anumite tipuri de depresie.
Brahmi (Bacopa monnieri)
Brahmi este o plantă nootropică valoroasă, hrănește creierul și susține funcțiile cognitive. Este bogată în saponine, inclusiv în bacoside. Are proprietăți puternice antiinflamatoare și crește memoria, vigilența și abilitățile de gândire, reduce anxietatea și stresul și scade simptomele de ADHD prin îmbunătățirea concentrării și atenției.
Gotu kola (Centella asiatică)
Este cunoscută ca planta longevității și este foarte popularaă în medicina ayurvedică și chineză. Are proprietăți neuroprotectoare, antiinflamatoare și regenerative. Protejează celulele creierului de leziuni, susține circulația sângelui către creier și promovează vindecarea vasculară. Gotu kola s-a dovedit a fi eficientă inclusiv în boala Alzheimer.
Turmericul (curcuma longa)
Este cea mai folosită plantă în India şi este cunoscută pe tot globul ca fiind una dintre cele mai importante plante antiinflamatoare și antioxidante. Curcuma are, însă, beneficii extraordinare și pentru imunitate și sănătatea creierului. Studiile recente despre turmeric au arătat că are efect neuroprotector și ajută la îndepărtarea depunerilor de beta-amyloid, care afectează memoria.
Rozmarin
Are un puternic efect neuroprotector, datorită acidului carnozic din compoziție, care poate proteja creierul de daunele radicalilor liberi cauzate de substanțele chimice și toxinele din mediu. Stimulează, de asemenea, fluxul de sânge către creier și oxigenarea acestuia. Aroma de rozmarin îmbunătățește starea de spirit, concentrarea și performanța.
Ardei iute roșu (Cayenne pepper)
Ardeiul cayenne este foarte cunoscut pentru îmbunătățirea circulației, susținerea detoxificării sangvine, încetinirea procesului de îmbătrânire și reducerea inflamației, inclusiv în creier. Este un neuroprotector cu eficiență dovedită științific.