Atunci când mergem la cumpărături, citirea etichetei produselor alimentare este o deprindere care necesită efort de concentrare, răbdare și timp în plus, astfel încât multe persoane se descurajează și renunță. Cu toate acestea, informațiile prezente pe eticheta unui produs ne pot determina să alegem rațional în ceea ce privește alimentația. Alimentele procesate au efecte negative atunci când sunt consumate frecvent. Spre exemplu, acizii trans cresc colesterolul LDL (rău), și scad nivelul colesterolului HDL (bun), ducând la afecțiuni ale inimii, diabet de tip II sau chiar atacuri cerebrale.
Acizii trans – pe scurt
Acizii trans care se găsesc în alimentele comercializate sunt de două tipuri: naturali și artificiali. Acizii trans naturali se găsesc în intestinele anumitor animale și produsele realizate din carnea sau laptele acestor animale pot conține urme sau cantități mai mici de acizi trans. Acizii trans artificiali sunt creați de producător prin adăugarea de hidrogen la uleiurile vegetale lichide, dând o consistență mai plăcută alimentelor. Poți recunoaște acizii trans artificiali atunci când pe eticheta unui produs scrie „uleiuri parțial hidrogenate”.
Alimente bogate în acizi trans artificiali
Produsele care conțin acizi trans artificiali sunt cele care necesită procesare termică (gogoși, pizza congelată, plăcintă congelată, produse de patiserie) sau produsele uscate (supe la plic, biscuiți, chipsuri, popcorn), mezeluri, sau produsele solide și tartinabile precum margarină, brânză topită, maioneză.
Reglementări
Începând cu luna aprilie 2021, statele membre ale Uniunii Europene trebiue să limiteze acizii trans în prepararea alimentelor. Astfel, producătorilor li se va permite să folosească până la maximum 2gr. de acizi trans artificiali la 100gr. de grăsime, o reducere drastică având în vedere utilizarea actuală, care ajunge și până la 40-50% din grăsimea totală, în special în Sud și Sud-Estul Europei. Având în vedere că nu există o reglementare la nivel național pentru utilizarea acizilor trans articificiali, sănătatea noastra, a românilor, stă în propriile deprinderi de a alege ceea ce consumăm. Pentru o alimentație sănătoasă, includeți în meniul zilnic legume și fructe, cereale integrale, produse cu conținut scăzut de grăsimi, carne de pui, pește și nuci sau semințe, renunțând la produsele care au un conținut ridicat de acizi trans. În plus, folosiți în mod regulat uleiuri vegetale nehidrogenate, precum cel de floarea-soarelui sau de măsline, în salate sau la mâncărurile gătite.