Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Acidul folic

03 Aug. 2017
Acidul folic

Acidul folic este o vitamină din familia B, necesară procesului de diviziune celulară şi formare de celule noi. Corpul nostru formează în permanenţă celule noi, astfel că acidul folic joacă un rol crucial. Acidul folic se regăseşte cu precădere în legumele proaspete, în stare cruda. Femeile gravide au nevoie de o cantitate dublă de acid folic, comparativ cu alte grupe de persoane. Recent au apărut tot mai multe discuţii legate de folosirea acidului folic în tratamentul cancerului la colon şi pentru prevenirea arteriosclerozei.

 

Proprietatile acidului folic

Acidul folic este distrus cu uşurinţă sub influenţa căldurii, a luminii şi a aerului. Prin pregătirea termică a preparatelor, prin depozitarea şi prepararea incorectă a hranei, o cantitate semnificativă de acid folic este distrusă. Spre exemplu, preparatele procesate au o cantitate mai mică de acid folic decât alimentele proaspăt pregătite. Din acest motiv, ar putea fi necesară administrarea suplimentară de acid folic. Vitamina B12 activează acizi folici suplimentari în organism. Drept urmare, vitamina B12 este importantă pentru nivelul necesar de acid folic din organism.

 

Alimente care conţin acid folic

Următoarele alimente conţin acid folic:

  • tipuri de varză, salată verde;
  • nuci (migdale);
  • legume verzi, spanac;
  • sparanghel, banane;
  • produse din făina integrală;
  • drojdie;
  • germeni de grâu;
  • ficat (ficat de vită).

 

Necesarul de acid folic

În prezent, necesarul zilnic de acizi folici este greu de acoperit prin alimentaţie, fapt care este cauzat, printre altele, de disponibilitatea a doar 25% din acizii folici în formă liberă în alimente, care să poată fi asimilat prin intestin. Necesarul zilnic de acizi folici se ridică la 150 micrograme.

Necesarul cel mai mare de acizi folici se înregistrează în rândul femeilor gravide. Potrivit celor mai recente teste, femeile care încearcă să rămână însărcinate şi cele care sunt deja gravide trebuie să consume aproximativ 600 micrograme de acizi folici. Se asigură astfel necesarul de acid folic al fătului pentru formarea de celule şi diviziune celulară. Un alt rol decisiv pe care acidul folic îl joacă este de a proteja sistemul nervos împotriva tulburărilor sistemului nervos şi a defectelor tubului neural în rândul nou-născuţilor. De asemenea, copiii aflaţi în creştere şi adolescenţii au nevoie de o cantitate mai mare de acizi folici pentru dezvoltarea celulelor. Alcoolul şi anumite medicamente inhibă valorificarea acizilor folici.

 

Deficitul de acid folic

Deficitul de acid folic este mai frecvent întâlnit în rândul adolescentelor şi femeilor tinere. Explicaţia constă într-o sarcină sau în sângerările puternice din timpul menstruaţiei. Deficitul de acizi folici se manifestă printr-o modificare a valorilor sângelui şi tulburări digestive.

Consecinţele sunt mai grave în cazul deficitului de acizi folici experimentat de făt. Sunt posibile sarcini extrauterine, naşteri premature sau chiar morţi fetale intrauterine, tulburări de dezvoltare. Frecvenţa apariţiei defectului tubului neural este mai mare în rândul femeilor care suferă de carenţă de acid folic. Din această cauză, acidul folic ar putea fi necesar în timpul sarcinii. În cazul unei supradozări cu această vitamină, efectele secundare sau simptomele nedorite sunt aproape nule.

 

Preparate cu acid folic

Pentru a putea acoperi necesarul zilnic de acid folic, în farmacii sunt disponibile preparate speciale care conţin această vitamină. Acestea se adresează, în primul rând, femeilor care încearcă să rămână însărcinate, dar şi femeilor aflate deja în timpul sarcinii. Numărul de preparate este variat şi sunt disponibile, de regulă, în combinaţie cu iod şi vitamina B12 sub formă de suplimente nutritive (tablete).

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități