Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

8 numere care contează mai mult decât greutatea

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 20 Oct. 2024
8 numere care contează mai mult decât greutatea

Kilogramele nu sunt singurul lucru care contează atunci când vorbim despre sănătate. Elemente precum tensiunea arterială, profilul lipidic sau timpul petrecut în șezut pot influența starea de bine și sănătatea mai mult decât o greutate ideală.

  1. Tensiunea arterială (TA) – valoarea optimă pentru TA este sub 120/80 mmHg. Citirile de 130/80 mmHg sau mai mari indică hipertensiune arterială care poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii, ochii și funcția sexuală, adesea fără simptome specifice. Monitorizarea regulată și ajustarea stilului de viață sunt esențiale pentru prevenire și management adecvat.
  2. Valoarea glicemiei – nivelul ideal de glucoză din sânge ar trebui să fie sub 100 mg/dL înainte de masă și mai puțin de 140 mg/dL câteva ore după masă. Glicemia crescută poate provoca, pe termen lung, leziuni ale inimii, creierului, vaselor de sânge și rinichilor. Exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă sunt esențiale pentru gestionarea glicemiei.
  3. Profilul lipidic – nivelul mare de colesterol HDL și DLD, precum și de trigliceride din sânge pot duce la îngustarea sau blocarea arterelor, la atac de cord și accident vascular cerebral. Mișcarea și alimentația sănătoasă sau un tratament adecvat pot asigura un nivel total de colesterol optim mai mic de 200 mg/dl și de trigliceride de maxim 150mg/dl.
  4. Exercițiul fizic – exersați minimum 30 de minute zilnic. Mersul pe jos, dansul sau grădinăritul sunt benefice pentru inimă și mușchi. Puteți distribui exercițiile în sesiuni de minim 10 minute, pe parcursul zilei. Includeți în antrenament toate grupele musculare pentru o gestionare optimă a greutății corporale.
  5. Pașii – faceți între 7.000 și 10.000 de pași zilnic, ideal în ritm rapid, pentru sănătate și bună-dispoziție. Utilizați aplicații mobile sau dispozitive de monitorizare a pașilor pentru a vă atinge obiectivele zilnice.
  6. Timpul petrecut așezat – cu cât stați mai mult timp așezat pe parcursul unei zile, cu atât se instalează slăbiciunea musculară, rigidizarea articulațiilor și durerile de spate. Ridicați-vă la fiecare 30 de minute, întindeți-vă și faceți o scurtă plimbare.
  7. Somnul – un adult necesită între 7 și 9 ore de somn pe noapte. În timpul somnului, corpul regenerează țesuturi și mușchi, produce hormoni și arde calorii, iar creierul procesează informațiile din timpul zilei și formează amintiri. Mențineți o rutină sănătoasă înainte de a vă culca, pentru un somn de calitate.
  8. Fructele și hidratarea – 2-3 porții de fructe pe zi (o porție = un măr, o banană sau 8 căpșuni) contribuie cu nutrienți precum vitaminele A, C, E, potasiu, acid folic și fibre. Între 5 și 8 pahare de apă pe zi asigură o hidratare optimă, un nivel bun de electroliți și un flux sangvin normal.
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități