Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa insemne una plina de restrictii. Va oferim mai jos o lista de alimente pe care le puteti consuma fara remuscari – de la mere la peste, ardei, chiar si ciocolata!
Apa
Apa reprezinta 60% din organismul uman. Ar trebui sa consumam zilnic cel putin 1.5 -2 litri de lichide. Apa ajuta la transportarea nutrientilor si a oxigenului catre celule. In situatiile de stres sau de suprasolicitare fizica, apa impiedica hiperacidifierea organismului. Persoanele care doresc sa slabeasca trebuie sa consume apa in mod regulat: apa reduce senzatia de foame si creste metabolismul energetic.
Mere
Merele contin peste 20 de minerale precum potasiu, fier, fosfor si magneziu, dar si pectina, fibre vegetale hidrosolubile, vitaminele A, b1, B2, B6, C si E. Merele sunt satioase si contin numai 50 de calorii la 100 de grame. Pofta buna!
Ardei
Ardeii contin de trei ori mai multa vitamina C decat fructele citrice. In plus sunt bogati in fibre vegetale care stimuleaza digestia. In plus, ardeii contin si calciu esential pentru oase si articulatii. Cei care doresc sa se mentina in forma trebuie sa manance ardei! Ardeii rosii si ardeii galbeni contin cantitati semnificative de beta caroten care stimuleaza dezvoltarea celulelor pielii. Ardeii verzi sunt bogati in vitamina E care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi.
Varza
Varza contine o multime de vitamine: A, B, C si E. In plus, este o sursa excelenta de minerale precum magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc, dar si fibre vegetale care stimuleaza digestia. Glucozinolatii din varza ne protejeaza impotriva cancerului. De la varza alba, la cea rosie, la varza de China, aveti de unde alege pentru o mai mare varietate in alimentatie.
Ananas
Atunci cand sunteti stresati, mancati ananas! Fructul zemos poate ajuta la depasirea starilor stresante nu doar datorita gustului exotic. Contine aminoacizi (triptofan) care poate fi transformat in serotonina. Magneziul si calciul intaresc nervii, potasiul este esential pentru inima, zincul nu trebuie sa lipseasca pentru un sistem imunitar puternic, iar iodul stimuleaza performanta intelectuala. Continutul mare de bromeilaina i-a asigurat renumele de fruct-minune. Aceasta enzima proteolitica stimuleaza digestia si arderea grasimilor.
Peste
Nutritionistii recomanda consumul de peste cel putin o data pe saptamana, datorita continutul de iod. Acest oligoelement este necesar productiei de hormoni tiroidieni, esentiali pentru o crestere sanatoasa. Suplimentar, pestele contine si proteine, vitaminele A, B1, B2, C si D, dar si potasiu, zinc, fluor si seleniu. Acesta din urma intareste sistemul imunitar. Pestii mai bogati in grasimi, cum ar fi heringul si macroul reprezinta surse excelente de grasimi nesaturate, care ne protejeaza impotriva bolilor de inima.
Ciocolata
Daca nu ar contine nici zahar, ciocolata ar fi buna inclusiv pentru dinti, deoarece contine fluor si tanina. Tabletele de ciocolata amaruie cu un continut de cacao de peste 55 de procente sunt foarte bogate in antioxidanti care combat radicalii liberi si previn bolile cardiace. In plus, ciocolata este o sursa de triptofan necesar organismului pentru productia de serotonina, hormonul bunei-dispozitii. Nu trebuie sa exagerati insa cu cantitatile consumate. 100 grame de ciocolata contin 40 grame de grasimi si peste 500 de calorii.