Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

6 metode pentru accelerarea recuperării post antrenament

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Apr. 2025
6 metode pentru accelerarea recuperării post antrenament

Dacă aţi reînceput antrenamentele sportive, după o pauză mai îndelungată, practicaţi un sport nou sau vă gândiţi să mergeţi la sală pentru a slăbi sau a vă tonifia musculatura, trebuie să ştiţi că febra musculară este un fenomen natural şi normal. Intensitatea durerii şi durata de vindecare variază, în funcţie de modul în care acţionăm pentru a susţine recuperarea organismului. Iată câteva metode:

  1. Hidratarea corectă

Hidratarea adecvată este importantă pentru recuperarea post antrenament, deoarece lichidele și electroliții (sodiu, potasiu, magneziu) pierduți prin transpirație trebuie înlocuiți. Apa este esențială pentru circulația sângelui, transportul oxigenului și filtrarea toxinelor din muşchi, iar electroliții susțin echilibrul fluidelor și contribuie la regenerarea musculară. Consumaţi minim 2 litri de apă şi electroliţi în zilele cu antrenamente.

  1. Somn suficient şi mişcare

În timpul somnului, corpul se regenerează, iar celulele musculare se refac, dar pentru a vă asigura că acest proces se desfășoară corect, specialiştii în recuperare medicală recomandă cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Odihna insuficientă, pe de altă parte, poate amplifica senzația de durere musculară și reduce eficiența proceselor de vindecare. În timpul zilei, faceţi mişcare, chiar şi de intensitate redusă. Mersul pe jos, ciclismul, înotul sau yoga sprijină recuperarea prin îmbunătățirea circulației sângelui și a oxigenării musculare.

  1. Alimentarea cu proteine și carbohidrați

Consumul de proteine și carbohidrați după antrenament este esenţial pentru a susţine recuperarea. Proteinele ajută la repararea și la creșterea mușchilor, iar carbohidrații refac rezervele de glicogen consumate în timpul efortului. Astfel, se recomandă consumul de alimente cu 15-25 g de proteine și 1-2 g de carbohidrați per kilogram de greutate corporală după antrenamente intense.

  1. Folosirea rolei de masaj (foam rolling)

Foam rolling stimulează circulația și reduce tensiunea musculară. Studiile arată că masajul cu rola, timp de 10-20 de minute pe zi, timp de 3 zile, accelerează recuperarea. În plus, efectuat imediat după antrenament, poate diminua durerea percepută.

  1. Masajul clasic

Masajul relaxează corpul, plasându-l într-o stare parasimpatică, necesară refacerii musculare. Cercetările arată că masajul reduce febra musculară și crește flexibilitatea, facilitând recuperarea.

  1. Terapia prin căldură

Băile calde, sau chiar fierbinţi, şi sauna accelerează recuperarea prin stimularea circulației, reducerea durerii musculare și îmbunătățirea sintezei proteinelor. Pentru rezultate optime, asociaţi terapia prin căldură cu hidratarea corectă.

Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități