Uleiurile esențiale sunt uleiuri volatile, concentrate și aromatice, produse din plante prin distilare la aburi, hidrodifuzie sau presiune, având proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, antifungice, analgezice, imunostimulatoare și anxiolitice. Administrarea uleiurilor esențiale se poate face prin masaj, inhalare, oral sau prin aplicare locală, întotdeauna diluate în alte uleiuri de bază (cocos, jojoba etc.).
Iată mai jos 5 astfel de uleiuri esențiale:
1. Uleiul esențial de levănțică are efect calmant, fiind în general recomandat pentru reducerea stresului și somn liniștitor. Acesta poate fi folosit și pentru sănătatea pielii, având efect cicatrizant, antiseptic și regenerator cutanat.
2. Uleiul esențial de lămâie are efecte atât asupra imunității, fiind puternic antioxidant atunci când este administrat în apă, cât și asupra stării emoționale, energizând și îmbunătățind dispoziția atunci când este folosit în aromaterapie. Se poate aplica diluat pe piele și niciodată înainte de expunerea la soare.
3. Uleiul esențial de eucalipt are efect imunostimulator, antiinflamator, antiviral și antibacterian, fiind folosit în afecțiuni respiratorii, deoarece favorizează expectorația și reduce congestia nazală. Administrarea se face prin inhalare sau aplicare locală, pe piept sau nas, respectând diluarea acestuia cu alte tipuri de ulei. Nu se înghite.
4. Uleiul esențial de cimbru este bogat în thymol, având efecte antispasmodice și reducând tusea. Este, de asemenea, tonic și stimulent nervos, antiviral, antifungic şi antimicrobian, având efect similar antibioticelor asupra germenilor, și stimulează imunitatea.
5. Uleiul esențial de tea-tree are proprietăți antivirale, antiseptice locale și imunostimulatoare, fiind ideal în timpul virozelor sau răcelilor, dar și ca tratament al infecțiilor fungice, eczemelor și chiar al acneei.
Blend pentru gestionarea simptomelor răcelii:
Într-un recipient cu rolă de 10 ml, puneți:
- 6 picături ulei esențial de rozmarin
- 10 picături ulei esențial de eucalipt
- 6 picături ulei esențial de levănțică
- 6 picături ulei esențial de cimbru Adăugați ulei purtător (cocos/jojoba) până la umplerea sticluței și agitați pentru a se amesteca. Se folosește local, prin masare pe piele (piept, spate, gât, nas).
Blend pentru imunitate pentru adulți:
Într-un recipient cu picurător de 30 ml, puneți:
- 15 picături ulei esențial de tea-tree
- 15 picături ulei esențial de tămâie
- 3 picături ulei esențial de oregano
- 15 picături ulei esențial de lămâie
Adăugați uleiul purtător și folosiți de 2 ori pe zi, prin aplicare pe tălpi și masare.