Activitatea fizică zilnică, alimentaţia echilibrată, bazată pe fructe, legume, cereale integrale, peşte şi carne slabă, precum şi lipsa ori renunţarea la fumat, sunt tehnici sigure, recomandate de medici, pentru sănătatea cardiovasculară. Iată, însă, că există şi alte metode, confirmate ştiinţific, prin care ne putem asigura sănătatea inimii.
Menţineţi o bună igienă orală
Igiena orală corectă: periaj de două ori pe zi, curăţare interdentară cu aţa dentară şi clătire cu apă de gură, alături de control periodic la dentist pot preveni boala parodontală şi pătrunderea bacteriilor în sânge, care provoacă răspuns inflamator, ateroscleroză şi probleme cardiace. Menținerea igienei orale este crucială nu numai pentru prevenirea problemelor dentare, ci și pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Adoptaţi un animal de companie
Studiile au relevat faptul că persoanele care au animale de companie, în special câini, au o rată mai mare de recuperare după evenimente cardiovasculare. În plus, ele tind să fie mai fericite, mai echilibrate şi să fumeze mai puţin, deoarece animalele joacă un rol esenţial prin oferirea de sprijin emoţional. Posesorii de câini au avantajul de a merge zilnic la plimbare, fiind mai activi fizic decât alte persoane.
Dormiţi minim 7-8 ore pe noapte (sau pe zi)
Un program de somn constant ajută în menţinerea unui ritm circadian normal, în care organismul îşi reglează producţia de melatonină, iar somnul se poate instala natural, asigurând odihna necesară organismului pentru a se reface. Somnul insuficient şi de calitate slabă, cu treziri frecvente şi insomnie se asociază cu obezitate, diete nesănătoase, diabet, colesterol crescut și hipertensiune arterială – factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Aşadar, asiguraţi-vă că dormiţi de la orele 22:00 şi 23:00, minim 7-8 ore, pentru vă proteja inima.
Evitaţi aerul poluat
Poluarea aerului este unul dintre principalii factori de risc în bolile pulmonare şi cardiovasculare, putând duce la accident vascular cerebral şi atac de cord. Protejaţi-vă de poluarea aerului astfel: descărcaţi pe telefon aplicații de monitorizare a calităţii aerului şi verificaţi-le periodic, cu precădere în perioadele cu activitate poluantă mai mare. Când indicele este ridicat, limitați timpul petrecut în aer liber și evitați activitatea fizică în spaţii deschise. Efectuaţi exerciţiile fizice la interior, fie acasă, fie la sală, şi utilizaţi un purificator de aer.
Râdeţi mult
Atunci când râdeţi, inima pompează mai mult oxigen în corp, tensiunea arterială şi cortizolul, hormonul stresului, scad, iar inflamaţia este redusă. În plus, râsul declanșează eliberarea de endorfine, hormoni ai stării de bine.