Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

10 sfaturi pentru un ficat sănătos!

13 Oct. 2014
10 sfaturi pentru un ficat sănătos!

Ficatul este un organ important care joacă un rol central în procesul metabolismului. Este responsabil pentru procesarea și stocarea substanțelor nutritive, pentru descompunerea și separarea toxinelor. Atunci când ficatul încetează să mai funcționeze, întregul corp are de suferit. Afecțiunile stomacului nu pot fi întotdeauna evitate, însă există anumite măsuri prin care vă puteți proteja ficatul pentru a-l menține sănătos cât mai mult timp. Vă prezentăm în cele ce urmează, câțiva dintre factorii benefici și cei nocivi pentru ficat.

Funcția ficatului

Ficatul joacă un rol important pentru corpul nostru, deoarece sarcinile pe care le îndeplinește sunt vitale:

  • Procesarea și stocarea de carbohidrați, grăsimi, proteine, micronutrienți și vitamine
  • Descompunerea în aminoacizi a proteinelor asimilate
  • Descompunerea și separarea substanțelor toxice
  • Administrarea nivelului de energie și hormoni
  • Producția sucului biliar

Sarcinile care îi revin, îi asigură ficatului statutul de organ vital. Din fericire, ficatul deține o forță de regenerare deosebită în urma daunelor minore. Pentru aceasta este nevoie să îl protejăm, cel puțin la intervale regulate, deoarece daunele hepatice severe sunt ireversibile.

Măsuri benefice pentru un ficat sănătos

Hidratare suficientă: Beți suficient pentru a avea un ficat sănătos în procesul de detoxificare. Atunci când sunteți hidratați corespunzător, substanțele toxice sunt transportate mai repede spre ficat, iar procesul de detoxificare din corp se accelerează. De aceea, se recomandă să consumați zilnic o cantitate de minim 2 litri - preferabil apă sau ceai de plante.

Cura de armurariu: Armurariul este un remediu natural care nu doar protejează ficatul, dar sprijină și regenerarea acestuia în cazul prezenței daunelor hepatice. Armurariul este disponibil în farmacii sau magazine naturiste, sub formă de capsule, care sunt produse deseori în combinație cu anghinare,  la rândul lor cunoscute pentru efectul pozitiv pe care îl au asupra ficatului.

Pentru un ficat sănătos, alternativa dietei cu capsule ar fi consumarea ceaiului de armurariu. Se prepară o infuzie din 1 linguriță de fructe proaspăt măcinate la o cană cu apă clocotită,  Lăsați infuzia să acționeze timp de 7 minute, apoi strecurați. Ceaiul se consumă cu 30 de minute înaintea meselor. 

Substanțe amare: Alimentele vegetale care conțin din plin substanțe amare au deseori un efect benefic ficatului. Printre acestea se numără: anghinarele, andivele, păpădia, radicchio, varza de Bruxelles și salvia. Puteți consuma plantele ca atare, sau le puteți folosi pentru a condimenta salatele obișnuite. Alternativ, puteți bea ceai de păpădie sau salvie.

Substanțele amare stimulează producția bilei, care la rândul său ușurează toleranța la grăsimi. În plus, valorile colesterolului din sânge scad.

Ciocolată amăruie: Studiile au demonstrat că ciocolata amăruie scade tensiunea arterială datorită conținutului înalt de cacao, fapt ce se reflectă în mod pozitiv asupra ficatului. Se pare că un consum rezonabil de ciocolată amăruie este benefic, inclusiv pe fondul unor daune hepatice ce ar putea provoca ciroză. Studiile au demonstrat că presiunea crescută din vasele de sânge ale cavității abdominale, scade atunci când consumăm ciocolată amăruie imediat după masă.

Bandajarea ficatului: Atunci când mesele dvs. sunt prea abundente și prea grase, înlocuiți paharul de băuturi spirtoase cu un prosop îmbibat în apă sărată, plasat deasupra ficatului. Așezați peste el o sticlă cu apă caldă și lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Ficatul va fi mai bine irigat cu sânge datorită căldurii. Pentru un ficat sănătos, repetați împachetarea în mod regulat, cu excepția cazurilor în care suferiți de ulcer sau sângerări stomacale. 

Factori cu efect nociv asupra ficatului 

Alcoolul: Persoanele care consumă cantități mari de alcool pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă dăunarea definitivă a celulelor ficatului. Daunele minore provocate de consumul ocazional de alcool, sunt depășite cu succes datorită capacității de regenerare a ficatului. Însă, repetarea daunelor poate atrage după sine afecțiuni ce pot evolua în ciroză hepatică. De aceea, evitați pe cât posibil alcoolul. Un pahar de bere sau de vin, consumate din când în când nu prezintă nici un pericol, însă nu exagerați. Bărbații nu trebuie să consume o cantitate de alcool mai mare de 20 de grame/ zi, iar femeile nu ar trebui să depășească o cantitate de 10 grame/ zi. 20 de grame de alcool corespund unui pahar de vin (0,25 litri) sau unui pahar mare de bere (0,5 litri). Este important să nu beți în fiecare zi, ci să permiteți ficatului să se regenereze, tocmaipentru a  rămâne un ficat sănătos. 

Zahărul: Pe lângă alcool, cantitățile mari de zahăr afectează ficatul, fapt datorat transformării rapide a anumitor molecule de zahăr în grăsime, conducând astfel la apariția steatozei hepatice. Nu trebuie să renunțați complet la alimentele dulci, însă trebuie să le asimilați cu măsură. Această măsură se aplică și zahărului din fructe care poate fi nociv atunci când este consumat în cantități mari, împiedicând astfel menținerea unui ficat sănătos.

Mesele în fugă: Mâncați în liniște. Atunci când serviți masa în fugă, tractul digestiv nu este alimentat suficient cu sânge din cauza stresului, fapt ce influențează și ficatul. Printr-o circulație insuficientă a sângelui în ficat, eficiența acestuia scade și problemele încep să apară.

Aditivi alimentari: Renunțați pe cât posibil la alimente care conțin aditivi alimentari. Fie că este vorba de coloranți, amelioratori de gust, conservanți, acești aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat. Pe lângă aditivi, trebuie să evitați și anumite suplimente nutritive. Există suspiciuni potrivit cărora, acestea ar fi nocive pentru ficat.

Medicamente: Medicamentele metabolizate în ficat sunt dăunătoare pentru acesta. Atunci când ficatul este sănătos, administrarea rezonabilă de substanțe active, cum ar fi paracetamolul, nu prezintă riscuri. Respectați întotdeauna doza înscrisă pe ambalaj și durata permisă de administrare. Deoarece și medicamentele considerate inofensive pot provoca daune ficatului atunci când sunt consumate în doze mari sau pentru perioade prea îndelungate.

În cazul în care suferiți deja de o afecțiune a ficatului, consultați medicul înainte de a începe administrarea unui medicament metabolizat în ficat. Eventual, medicul vă va recomanda o substanță cu efect de echilibrare. În locul paracetamolului, spre exemplu, puteți apela la produse cu acid acetilsalicilic, dacă nu aveți sensibilitate digestivă sau istoric de ulcer sau gastrită.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități