Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Testul salivei – barometrul cariilor

15 Oct. 2015
Testul salivei – barometrul cariilor

Saliva joaca un rol important in cavitatea noastra bucala, asigurand un climat propice pentru dinti si gingie sanatoasa. In medie, un adult produce 1 litru de saliva zilnic. Saliva indeparteaza bacterii si retine minerale importante, necesare intaririi smaltului dentar, precum calciu si fluorid, fosfat si magneziu. Riscul individual de carii poate fi calculat pe baza valorii pH. Asa-numitul ‚test de saliva” functioneaza foarte simplu: cu ajutorul unui betisor de testare, se colecteaza saliva pe un mediu de cultura. Bacteriile si bacilii din saliva urmeaza apoi sa se inmulteasca, urmand ca la sfarsit sa fie citita concentratia indicata. Un numar mare de lactobacili indica o prezenta ridicata a zaharului. In astfel de medii, saliva se lupta constant cu acizii de fermentare, rezultati din bacteriile provenite din zahar. Saliva nu reuseste sa neutralizeze acizii si sa asigure substantele minerale necesare dintilor. Urmarile: smaltul dintilor se inmoaie, iar riscul de carii creste.

Acizii sunt buni pentru buna dispozitie, nu insa si pentru dinti!

Un alt motiv pentru o valoare pH redusa poate fi consumul frecvent de alimente si bauturi cu continut de acid. Printre acestea se numara fructele citrice, cola, sucurile de fructe si otetul. Efectul direct si permanent al acizilor poate conduce la erodarea smaltului dintilor. De aceea se recomanda sa evitati perierea imediata a dintilor, deoarece ati putea indepartarea smaltului. Dupa consumul de alimente acide, asteptati 30 -60 de minute pana cand saliva neutralizeaza acizii din cavitatea bucala si reintareste smaltul dintilor. Asadar, saliva functioneaza pe principiul amortizarii.

Informatii importante rezulta si din cantitatea necesara de bacili Streptococcus mutans, unul dintre cei mai mari agenti care provoaca aparitia cariilor. Atunci cand acesta se regaseste in cantitati sporite, riscul de carii este mare. Testul salivei este recomandat in special copiilor pentru a determina riscul la care acestia sunt expusi, inainte de aparitia cariilor dentare.

Comunități