Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Sensibilitatea dentară – cum protejați dinții sensibili

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Feb. 2025
Sensibilitatea dentară – cum protejați dinții sensibili

Sensibilitatea dentară este o senzaţie de durere şi disconfort ce apare la nivelul dinţilor ca răspuns la stimuli specifici, cum ar fi alimente şi lichide fierbinţi sau reci, dulci sau acide, aer rece inspirat pe gură şi chiar atingerea dinţilor cu periuţa de dinţi.  

Sensibilitatea dentară apare atunci când smalţul, stratul protector al dintelui, se subțiază sau gingiile se retrag, iar dentina devine expusă. Dentina conține mici tubuli ce duc direct la nervii din interiorul dintelui şi transmit impulsurile dureroase.

Cauzele sensibilităţii dentare

Sensibilitatea dentară poate avea mai multe cauze, printre cele mai comune fiind:

Retracția gingivală, ce poate apărea natural după vârsta de 40 de ani şi constă în micşorarea gingiilor şi expunerea rădăcinilor dentare în zona în care nu există smalţ. Retracţia gingivală este uneori cauzată şi de acumularea de placă bacteriană, care împinge gingia, dezvelind astfel dinţii şi, neîndepărtată, poate avansa spre parodontoză.     

Eroziunea smalțului este determinată de alimentele și băuturile acide, ce pot eroda smalțul dentar, sau de un periaj agresiv. Periuţele de dinți cu peri prea duri sau perierea stânga-dreapta şi apăsarea puternică pot deteriora smalțul și gingiile. Albirea dinților poate provoca sensibilitate temporară.

Traumatismele dentare şi bruxismul pot cauza crăparea smalţului, iar cariile și obturațiile (plombele) deteriorate pot expune dentina și nervii dentari.

Managementul sensibilității dentare

Sensibilitatea dentară are multiple cauze, de aceea este important să identificăm corect ce a determinat-o, pentru a interveni eficient.

Pentru început, aplicaţi tehnici de îngrijire blânde la domiciliu, prin utilizarea de pastă de dinți desensibilizantă, special concepută pentru dinții sensibili, ce poate ajuta la blocarea senzațiilor dureroase şi contribuie la repararea smalţului. Utilizaţi o periuță de dinți cu peri moi și un periaj delicat, circular, prin inclinarea periuţei de dinţi la 45 de grade faţă de gingie. La finalul periajului, curăţaţi spaţiile interdentare cu aţă dentară sau cu o periuţă specială şi clătiţi-vă cu apă de gură. Astfel, puteţi preveni deteriorarea smalțului și retracția gingivală.

Tratamentul profesional este util atunci când sensibilitatea este cauzată de probleme gingivale sau dentare mai severe, precum retracţia gingivală, crăparea sau deteriorarea smalţului. Medicul dentist va aplica fluor pentru refluorizarea smalţului, geluri desensibilizante, va obtura cariile sau va reface lucrări mai vechi ce prezintă risc de fisurare. La final, medicul va recomanda tratamentul necesar la domiciliu şi, în cazul bruxismului, purtarea unei gutiere.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități