Sanatatea incepe in cavitatea bucală, afirmatie valabila pentru prevenirea formelor de cancer care ar putea aparea in cavitatea bucala, in maxilar si in faringe. Din punct de vedere statistic, numarul barbatilor afectati de aceste forme de cancer este de trei ori mai mare decat cel al femeilor. Cancerul bucal este delicat si pentru ca implica interventii in zona fetei, care sunt imediat observate, afectand increderea pacientilor. In plus, este afectata si viata sociala a pacientilor, deoarece functiile sociale precum vorbirea, mestecarea, inghitirea sunt restrictionate.
Cauze si riscuri
Tumorile bucale sunt deseori provocate de fumat si de consumul de alcool. Cele mai periculoase tigarete sunt cele puternice sau nefiltrate, bauturile alcoolice foarte puternice si in special, combinarea tutunului cu alcoolul. Riscul aparitiei unei forme de cancer creste in functie de cantitatea de tutun si de alcool consumata. Incepand cu mijlocul anilor 90, rata de imbolnavire in randul barbatilor a inceput sa scada, iar in randul femeilor a devenit mai lenta. Alti factori importanti de risc sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, consumul scazut de legume si fructe (prea putini antioxidanti) si igiena orala precara. In cazul persoanelor care nu prezinta consultul stomatologic periodic, tumorile sunt descoperite de cele mai multe ori in stadii avansate. Inclusiv plagile cronice din mucoasa cavitatii orale (ca urmare a dintilor prea ascutiti sau a canturilor protezelor), afectiunile orale de origine micotica (candida albicans) si virusul papilloma pot influenta aparitia cancerului oral. Persoanele diabetice sunt mai predispuse afectiunilor mucoasei cavitatii bucale, comparativ cu persoanele sanatoase.
Rezulta, asadar, in mod clar modul in care riscul aparitiei cancerului bucal poate fi redus eficient: renuntarea la tutun, consum redus de alcool si o buna igiena orala (cu doua periaje pe zi si controale regulate la medicul stomatolog). La acestea se adauga o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe, legume, lactate si produse din faina integrala.
Controale regulate la medicul stomatolog
Ca si in cazul celorlalte forme de cancer, si in cel al cancerului bucal, sansele de vindecare sunt mai mari cu cat tumoarea este descoperita mai devreme. Medicii stomatologi cu experienta in sanatatea orala joaca un rol foarte important: odata cu controlul regulat la 6 luni, acestia trebuie sa consulte cu atentie intreaga cavitate bucala, in special in cazul pacientilor de risc cum sunt fumatorii. Persoanele care nu sunt sigure ca medicul lor realizeaza astfel de consulturi, pot face o solicitare directa in acest sens. In plus, fiecare dintre noi putem realiza un astfel de consult, in conditii bune de iluminare, la intervale regulate. Daca se observa pete albe, ferme, care nu pot fi indepartate prin stergere, se recomanda consultarea imediata a unui medic. Poate fi vorba de leucoplachii, modificari ale mucoasei orale, precanceroase care deveni tumori maligne (carcinom epitelial). Inclusiv modificarile plane, de culoare rosie si plagile care persista timp de mai mult de doua saptamani ar trebui sa va determine sa consultati un medic, un stomatolog, un chirurg facial sau un chirurg maxilo-facial.
Lista de control: Detectarea la timp a cancerului bucal
In cazul tumorilor bucale, disconfortul este resimtit abia in stadiile avansate ale bolii. Iata cateva dintre simptomele care ar trebui sa va ingrijoreze si sa va determine sa consultati medicul:
- Puncte albe, rosii sau albicioase, care au o structura mai tare decat restul mucoasei bucale
- Plagi cronice in cavitatea bucala (care persista mai bine de doua saptamani)
- Plagi care sangereaza
- Dificultati la inghitire
- Dificultati de vorbire sau dureri la vorbire
- Senzatia unei inflamatii pe fundul gurii sau al limbii
- Dificultati de respiratie
- Respiratie urat mirositoare pentru o perioada mai lunga