Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Pielea stresata

05 May. 2016
Pielea stresata

Pielea sanatoasa nu doar ca arata bine dar asigura si o functie importanta de protectie pentru corp. Ce putem face insa cand pielea devine uscata si iritata, cand prezinta tendinte de mancarime? Va oferim cateva sfaturi practice pentru ingrijirea celui mai mare organ al organismului uman, pielea.

Avand o grosime de doar cativa milimetri, pielea este in mod natural sensibila si fragila si totusi foarte rezistenta impotriva influentelor externe daunatoare, cu conditia sa fie sanatoasa.  Numai o piele sanatoasa ne va putea proteja impotriva actiunii virusilor, a ciupercilor si a substantelor chimice din exterior. La randul ei si pielea are nevoie de protectie pentru a-si putea indeplini atributiile. De indata ce pielea isi pierde echilibrul, caracterul impermeabil al pielii scade si devine mai predispusa bolilor de piele si alergiilor. Pentru a evita aceste situatii, ingrijirea corecta a pielii constituie baza pentru o stare buna de sanatate.

Expunerea pielii la stres

Pielea este expusa factorilor externi zi de zi. Contactul repetat cu apa, cu factorii de mediu, expunerile prelungite la soare, produsele cosmetice alcaline, dar si alimentele, administrarea de medicamente si propriu stil de viata actioneaza asupra pielii. Tutunul, consumul de alcool reprezinta factori suplimentari de stress pentru pielea. Rezultatul: pielea reactioneaza prin roseata, prin uscare si chiar prin mancarime. Cu alte cuvinte, pielea este stresata si transmite semnale ca a sosit timpul sa o ingrijiti cum se cuvine. Pe langa aspectul neplacut, pielea stresata este mai predispusa imbatranirii premature! Este importanta o ingrijire sensibila si in general tratarea cu prudenta a pielii. Renuntati la produsele cosmetice care contin substante iritante pentru piele. Printre acestea se numara uleiurile minerale cu efecte ocluzive (nu permit pielii sa respire), alcoolurile denaturate dar si parfumurile si colorantii sintetici, care pot irita si sensibiliza pielea.

Tratati-va pielea ca pe o „diva“

Pielea apreciaza ingrijirea, insa metodele agresive de ingrijire pot suprasolicita pielea foarte repede. In cazurile acute, se recomanda apelarea la un dermatolog. Acesta va putea evalua starea medicala a pielii, prin masurarea pierderii transepidermice de apa. In functie de diagnosticul dermatologului, se poate opta pentru un tratament medicamentos pentru piele.

In cazul pielii uscate ca urmare a ingrijirii insuficiente, se va apela la produse farmaceutice de ingrijire. Cremele de ingrijire de calitate se caracterizeaza printr-un raport echilibrat de grasimi si substante higroscopice, si care trebuie sa difere in functie de tipul de piele. Nu exista o crema universala care sa faca fata tuturor cerintelor. Daca pielea este mai crapata, are nevoie de o ingrijire mai intensa.

De asemenea: Daca organismul nu este suficient hidratat, acest lucru se observa si la nivelul pielii, care devine mai uscata. Asadar, beti zilnic intre 1,5 -2 litri de apa pentru a va mentine pielea sanatoasa!

Comunități