Starile de anxietate dinaintea vizitei la dentist- aproape toti le stim. Insa in timp ce majoritatea poate trece peste ele fara prea mari probleme, unii pacienti se confrunta cu accese de transpiratie si stari de anxietate inainte vizitei la stomatolog. Multi dintre acestia evita vizitele la dentist in ciuda durerilor puternice de dinti, de frica tratamentelor stomatologice. In prezent cabinetele ofera diferite metode de anestezie care pot fi adaptate in mod optim necesitatilor fiecarui pacient.
Fara dureri la stomatolog
Solutiile de anestezie folosite in prezent sunt sigure si fara efecte secundare. Fie ca este vorba de o interventie chirurgicala sau de masuri de intretinere cum sunt plombele, sunt folosite trei metode de anestezie:
- Anestezia de suprafata in timpul careia este anesteziata numai mucoasa bucala
- Anestezia de infiltratie care anesteziaza un anumite punct din cavitatea bucala si
- Anestezia bloc care anesteziaza un intreg bloc de nervi
In unele cazuri- atunci cand pacientul necesita o interventia mai mare sau cand teama pacientului atinge cote critice – medicul stomatolog poate efectua si anestezii generale, ambulatoriu sau in clinica.
Anestezia locala – nu mai mult decat este necesar
Anestezia de suprafata serveste pregatirii unei injectii de anestezie pentru amortirea prealabila a tesutului. Medicul aplica solutia pe mucoasa iar aceasta amorteste. Urmeaza apoi injectia de amortire, de regula in doua locuri pentru o distribuire uniforma, injectie a carei durere nu este resimtita.
In cazul anesteziei de infiltratie, medicul dentist injecteaza solutia de anesteziere sub piele, in mandibula superioara. Astfel, sunt anesteziate nu doare punctele dureroase ale pielii, ci si ramurile nervoase mai mici. In mandibula inferioara, medicul stomatolog efectueaza de regula anestezii de infiltratie prin care este anesteziata o jumatate intreaga a mandibulei inferioare.
Anestezia generala
Anestezia generala serveste ca masura in cazul interventiilor mai mare sau a pacientilor care sufera de anxietate extreme. Riscul anesteziei este redus prin solutiile moderne de anesteziere, care sunt mai usor tolerate si cu efecte secundare mai scazute. Chiar si in cazul tratamentelor stomatologice, durata anesteziei poate dura fara probleme cateva ore, astfel ca tratamentele intense pot fi incheiate dupa cateva sedinte.
Reducerea senzatiei de durere
Pastrarea unei stari constiente, fara a resimti insa durere: asa functioneaza asa-numita sedare analoga. Perceptia durerii si starea de anxietate sunt reduse prin administrarea intravenoasa a unui medicament. Pacientul se simte somnoros, respira independent si poate reactiona la indicatiile medicului dentist.
Suplimentar este necesara si o anestezie locala a dintelui, deoarece aceasta procedura influenteaza numai perceptia, fara a preveni durarea. Dupa incheierea tratamentului, de ce cele mai multe ori, pacientul nu isi aminteste nimic in legatura cu aceasta.