Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Factori stresanti pentru dinti

23 May. 2016
Factori stresanti pentru dinti

Cand ne gandim la dinti, primele cuvinte cheie care ne trec prin minte sunt carii si zahar. Insa pe langa acestea, exista numerosi alti factori daunatori pentru dinti. Iata cativa din acestia:

Fumatul poate duce la pierderea dintilor

Putini pacienti sunt constienti de acest risc: studii recente au demonstrat ca persoanele care fumeaza peste 10 tigarete pe zi, pentru o perioada mai lunga de timp, prezinta un risc de trei ori mai mare de a suferi de paradontoza, comparativ cu persoanele nefumatoare. Sistemul imunitar deficitar al cavitatii bucale permite formarea de fisuri adanci in gingie, deteriorarea osului maxilarului si sanse scazute de refacere. Spre deosebire de nefumatori, persoanele care fumeaza nu prezinta simptome timpurii precum sangerarea gingivala si dureri locale. In plus, pericolul dezvoltarii de cancer bucal este mai mare de pana la patru ori in randul fumatorilor. In combinatie cu consumul de alcool, acest risc poate creste chiar si de 15 ori.

Cand periuta de dinti devine ”arma”

Nu confundati periajul dintilor cu gimnastica matinala. Evitati sa periati dintii, prin aplicarea unei presiuni excesive si deteriorarea smaltului dentar. Tehnicile gresite de periaj pot conduce la efecte nedorite. In plus, periajul excesiv poate dauna si gingiei.

Produse acide

Un exemplu tipic al deteriorarii dintilor prin alt factor decat cel bacterian: smaltul dintilor este afectat de alimentele acide. Spre exemplu merele se numara printre alimentele care formeaza un mediu acid in cavitatea bucala. Pentru a evita deteriorarea smaltului dintilor dupa consumul unui mar, amanati periajul dintilor timp de o ora. In plus, ca metoda preventiva, puteti folosi pasta de dinti care contine fluor si care creeaza un strat protector pentru dinti. Pe langa mere, fructele citrice, limonadele, otetul si iaurtul sunt alimente acide care pot afecta smaltul dintilor.

Bulimia dauneaza dintilor

O alta cauza a formarii unui mediu acid in cavitatea bucala poate fi vomarea frecventa, cum este intalnita in cazul bulimiei. Ca urmarea a episoadelor repetate de vomare, dintii pacientilor care sufera de bulimie sunt expusi acizilor intestinali. Astfel, cavitatea bucala a acestora este mult mai acida comparativ cu cea a persoanelor sanatoase. Urmarile pot di observate la scurt timp: canturile dintilor incisivi si canini prezinta caneluri specifice. Dupa aproximativ doi ani, apar modificari semnificative si in zona maxilarului superior. In stadiul avansat al tulburarii, se observa o scurtare a liniei de incizie a dintilor.

Comunități