Dusurile zilnice afecteaza pielea
Pielea, in special cea uscata, poate avea de suferit de pe urma dusurilor zilnice. Odata cu apa fierbinte, stratul important de grasime si umiditate al pielii se pierde. Pelicula acida care protejeaza pielea de factorii externi este distrusa cu fiecare dus. Dusurile prea intense pot afecta si pielea grasa, insa aceasta din urma dispune de conditiile necesare pentru a restabili mai rapid stratul acid protector.
Concluzie: nu este necesar dusul zilnic. Axilele, zona genitala si picioarele pot fi curatate si cu o laveta. Cei care insa insista sa faca zilnic un dus trebuie sa incerce ca dusurile sa fie cat mai scurte, nu foarte fierbinti si sa evite folosirea de sapun de fiecare data.
Recomandare pentru sportivi: Celor care fac seara un dus, imediat dupa antrenament, li se recomanda a doua zi dimineata doar o clatire scurta pentru a evita uscarea pielii.
Necesitati in functie de tipuri de piele
Pielea uscata Persoanele cu pielea uscata trebuie sa evite orice masuri prin care pielea este curatata de grasime: "Nici cele mai bune lotiuni de corp nu pot sa inlocuiasca propria grasime a organismului", declara dr. Axt-Gadermann. Aceasta inseamna ca se recomanda dusuri scurte si doar caldute, nu fierbinti. Gelurile de dus pentru pielea uscata trebuie sa aiba o valoarea pH neutra (pH 7) pana la "acida" (pH 5). Aceste valori sunt mentionate pe etichete –de regula in fonturi foarte marunte. Se recomanda uleiurile sau cremele de dus: "Chiar daca nu au un efect de gresare asa cum promite eticheta, elimina mai putina grasime din piele decat gelurile normale de dus." Tratamentele de gomaj trebuie efectuate maxim o data pe luna.
Pielea sensibila: In cazul acestui tip de pielea, regenerarea stratului acid si productia de grasime sunt afectate. Pielea reactioneaza prin roseata, mancarimi la stimuli mecanici (lana) sau chimici (parfumuri, coloranti).: " Si in acest caz sunt valabile sfaturile mentionate pentru pielea uscata. Pentru dusuri vi se recomanda produse care contin cat mai putine tenside, parfumuri, coloranti si conservanti." Pentru a evita iritatiile, tratati-va pielea ca pe un ou crud. Stergeti-o doar prin tamponarea cu un prosop, spalati-o numai cu apa calduta, evitati gomajul.
Pielea grasa "Acest tip de piele este mai rezistent la dusurile frecvente deoarece grasimile pielii eliminate prin dus se refac mai repede.", declara dr. Axt-Gadermann. Cu toate acestea, inclusiv pentru pielea grasa se recomanda gelurile de dus neagresive. O curatarea prea dura ar stimula pielea sa produca si mai multa grosime. "Apa dusului ar trebui sa fie calduta, nu fierbinte si evitati stergerea. Apa care se evaporeaza are un efect de racire pe termen mai lung. Dusurile reci confera o senzatie de racire doar pe termen scurt si stimuleaza circulatia sangelui: conditia pentru urmatorul puseu de transpiratie."
Geluri de dus si lotiuni impotriva transpiratiei
Efectul de racire este obtinut prin adaosul de uleiuri eterice (mentol in uleiul de menta), insa acestea nu sunt tolerata de fiecare data, mai ales de pielea iritata de soare. In cazul lotiunilor de racire si a gelurilor de dupa plaja, efectul scontat se bazeaza pe alcool, care la randul sau usuca pielea!
Circulatia sangvina si sistemul imunitar pot fi stimulate printr-un gomaj special pentru corp, folosind perii sau manusi de masaj pentru indepartarea celulelor moarte ale pielii.
Gelurile de dus se numara printre cele mai apreciate produse cosmetice in randul femeilor dar si al barbatilor. In timp ce doamnele prefera aromele mai fine, mai feminine, domnii opteaza pentru cele cu ingrediente cu efect de improspatare si invigorare.