Cunoastem cu totii depunerile de pe limba pe care le observam in special dimineata. De regula nu ar trebui sa ne ingrijoreze insa cand depunerile sunt foarte puternice, s-ar putea sa va confruntati cu o ciuperca.
Limba reprezinta o oglinda a tractului intestinal. In functie de depunerile de pe limba, medicii pot detecta prezenta anumitor afectiuni.
Limba sanatoasa
Limba sanatoasa are o culoare rosu-deschis si un strat albicios, care indica faptul ca stomacul a digerat corespunzator hrana. Daca urmariti cu atentie aspectul limbii, puteti detecta eventualele semnale de alarma privind starea sanatatii. Nu exagerati insa capacitatile personale de diagnosticare. Propria diagnosticare nu ar trebui sa inlocuiasca vizita la medic.
Depunerile de pe limba
- Papilele limbii sunt marite si au o culoare rosiatica: aceasta stare indica o boala infectioasa precum scarlatina.
- Depunerile de culoare aproape neagra pot reprezenta efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice.
- Limba inflamata, de culoare rosu aprins: este posibila o carenta de vitamine. De asemenea, poate indica o anemie sau prezenta unui tip de diabet.
- O limba deosebit de mare poate aparea ca urmare a unei afectiuni a glandei tiroide sau a unei tumori craniene.
- O limba puternic inflamata poate indica prezenta unei alergii si poate pune viata in pericol.
- Limba uscata poate indica prezenta unei afectiuni la nivelul pancreasului.
- O limba rosie alaturi de alte simptome precum dureri de cap, presiune intercostala, crampe abdominale pot indica o afectiune la nivelul tractului gastro-intestinal, afectiuni hepatice sau cardiace.
- Limba subtire, mata poate indica prezenta unei anemii, o afectiune intestinala sau poate aparea in urma unui tratament cu antibiotice.