Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

De ce cad (atât de des) plombele copiilor?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 07 Nov. 2024
De ce cad (atât de des) plombele copiilor?

Smalţul dinţilor de lapte este mai subţire şi mai fragil decât cel al dinţilor permanenţi, favorizând formarea cariilor încă din primii ani de viaţă, iar părinţii au un rol dificil: de a-i convinge pe cei mici să meargă la medicul stomatolog şi, mai ales, să accepte intervenţia de curăţare şi obturaţie a cariei. Ce facem atunci când, după nici un an, plomba cade şi totul trebuie luat de la capăt?

Cauzele pentru care cad frecvent plombele copiilor

  1. Cauze fiziologice: creșterea și dezvoltarea continuă a dinților şi maxilarului la copii, precum și mişcările naturale (erupția dinților definitivi) pot duce la slăbirea plombei. Structura mai puţin densă a smalţului şi suprafaţa mică de contact fac ca plombele să adere mai slab şi să existe riscul de a cădea.
  2. Probleme apărute în timpul intervenţiei de obturaţie: copiii îşi pot controla cu dificultate mişcările din timpul intervenţiei, iar dacă dintele nu este corect curățat, tehnica aplicată de medicul stomatolog nu este precisă şi dintele nu este complet izolat de salivă, materialul nu va adera corect. De asemenea, uneori, medicul poate utiliza un material de obturație cu o durată de viață limitată, ce se va desprinde mai uşor.
  3. Cauze medicale: bruxismul (scrâșnitul dinților) poate pune presiune pe plombe, iar cariile secundare care pot apărea în jurul plombei sau dedesubt pot duce la uzura, respectiv la desprinderea lor.
  4. 4. Cauze ce ţin de stilul de viaţă: alimentele dure şi mestecarea intensă de bomboane, acadele, alune, creioane, pixuri pot duce la dislocarea plombelor. Consumul excesiv de alimente dulci și acide poate slăbi structura dintelui și a plombei, iar igiena orală deficitară poate determina acumularea de bacterii, deteriorarea dintelui şi desprinderea plombei.

Ce faceţi când copilului îi cade o plombă?

În primul rând, este important să vă păstraţi calmul şi să ajutaţi copilul să depăşească momentul. Dentina şi alte ţesuturi vor fi expuse, aşadar este posibil să apară durerea în timpul masticaţiei, a băutului de lichide calde sau reci şi chiar a spălatului pe dinţi. Oferiţi copilului alimente uşor de mestecat, fără seminţe sau cruste tari şi utilizaţi o periuţă de dinţi cu peri moi. Aplicaţi geluri pentru ameliorarea durerilor, la nivel bucal, cu uşor efect anesteziant, pe care le găsiţi în farmacii şi programaţi o vizită la medicul dentist cât mai curând posibil.

Cum puteţi preveni căderea plombelor la copii

Încurajaţi periajul dentar de două ori pe zi şi vizitele periodice la dentist, pentru control şi periaj profesional, înainte de apariţia cariilor. Ascultaţi copilul în timpul somnului pentru a identifica sunetele specifice scrâşnitului şi discutaţi cu medicul. Evitaţi oferirea de bomboane şi sucuri dulci copiilor.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități