Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Controlul stomatologic periodic

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 28 Aug. 2024
Controlul stomatologic periodic

Controlul stomatologic periodic este esenţial în prevenţia şi diagnosticarea precoce a afecţiunilor dentare şi ale cavităţii bucale. Frecvenţa recomandată este de 2 ori pe an, însă, în funcţie de problemele existente, precum parodontoză, predispoziţia către carii sau acumularea de tartru, medicul dentist poate indica vizite mai dese.

Ce se întâmplă la controlul stomatologic periodic şi de ce este important

Medicul stomatolog va inspecta cavitatea bucală, dentiţia, muşcatura şi chiar sănătatea articulaţiilor maxilarului, pentru a se asigura că totul funcţionează corect. El poate observa orice modificare în structura smalţului şi a mucoaselor, recomandând tratamentul corespunzător sau alte investigații imagistice (radiografii). Se previne, astfel, avansarea cariilor şi a afecţiunilor gingivale, precum şi instalarea complicaţiilor ce pot necesita intervenţii costisitoare sau de urgenţă.

Controlul poate include o sesiune de detartraj şi periaj profesionist, cu scopul de a îndepărta placa bacteriană şi de a curăţa coloraţiile de pe suprafaţa dentară.

Ce să faceţi la controlul stomatologic periodic

Ajungeţi cu 5 minute mai devreme – ora programării nu este ora la care trebuie să ajungeţi, ci ora de începere a controlului. Dacă întârziaţi, sunaţi la cabinet şi anunţaţi.

Prezentaţi toate simptomele pe care le aveţi – dacă aveţi sensibilitate dentară, reţineţi şi expuneţi medicului exact când apare această sensibilitate. Sângerările gingivale, mirosul neplăcut sau halena, alte afecţiuni şi tratamente medicale pe care le urmaţi trebuie prezentate stomatologului pentru a putea corobora informaţiile cu observaţiile clinice.

Informaţi medicul dentist în legătură cu posibile alergii, de la prima vizită – alergiile la substanţe chimice, însă chiar şi cele alimentare sau respiratorii pot influenţa decizia medicului de a utiliza un anumit tip de anestezie, apă de gură sau alte materiale necesare în timpul tratamentelor.  

Ce să nu faceţi la controlul stomatologic periodic

Nu ascundeţi nivelul de igienă orală – medicii recomandă periajul dentar de două ori pe zi urmat, o dată pe zi, de curăţarea cu aţă de dinţi şi clătirea cu apă de gură. Dacă nu urmaţi aceste recomandări, spuneţi medicului, pentru o decizie referitoare la viitoare tratamente sau intervenţii. Dacă un pacient susține că menține o igienă orală corectă, dar totuși se confruntă cu numeroase carii sau boli gingivale, este esențial să exploreze alți factori de risc.

Nu încercaţi să scăpaţi de radiografie – radiografiile dentare expun pacienţii la radiații de nivel foarte scăzut. Ele reprezintă un real ajutor în evaluarea sănătăţii rădăcinilor dentare şi a sistemului osos, ce nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități