Îndepărtarea cerii din urechi? La fel ca suflatul nasului? Deloc. Spre deosebire de un nas congestionat, ar trebuie să reflectăm puțin dacă urechile trebuie curățate sau nu.
Atenție la curățarea cu bețișoare
Cunoaștem cu toții bețișoarele cu vată. După introducerea bețișoarelor în urechi, acestea se colorează în galben. Majoritatea oamenilor trec cu vederea faptul că o mișcare nepotrivită a bețișorului poate avea urmări foarte neplăcute, cum ar fi împingerea cerii în timpan, obturarea canalului auditiv, situație care se încheie doar la medicul de familie, prin spălarea canalului auditiv cu apă caldă pentru curățare.
Obturarea canalului auditiv devine evidentă abia mai târziu când observăm o scădere a capacității de auz.
Ceara din urechi
Ceara din urechi are un rol de protecție împotriva bacteriilor. Culoarea galbenă se datorează secrețiilor glandelor sudoripare și sebacee ale organului auditiv extern, particule de piele și impurități din exterior.
Termenul științific pentru ceara din urechi este cerumen. Conține enzime speciale precum lisozimă care este capabilă să distrugă pereții bacteriilor și agenții patogeni. Așadar, ar trebui evitată curățarea urechilor prea des.
Cum ar trebuie să ne curățăm urechile?
Canalul auditiv dispune de un mecanism propriu de curățare. De aceea este suficient dacă ștergem urechile cu un prosop moale sau un bețișor cu vată.