Microbiomul din cavitatea bucală joacă un rol important pentru starea noastră de sănătate. Dezechilibrele florei bucale sunt implicate în diferite afecţiuni, de la gingivită şi până la boli precum Alzheimer. De aceea, igiena orală corectă este esenţială.
Boli respiratorii
Cavitatea bucală este conectată direct cu tractul respirator, bacteriile orale fiind uşor aspirate în plămâni, unde pot provoca infecții respiratorii precum pneumonia. Bacteriile orale pot induce, de asemenea, reacţii proinflamatorii prin acţionarea răspunsului imun al citokinelor, agravând boli precum boala pulmonară obstructivă cronică. Anumite cercetări au descoperit că unele bacterii orale pot servi ca biomarkeri pentru bolile pulmonare, fiind regăsite în cantităţi mai mari la persoane cu cancer pulmonar. Aşadar, se poate spune că există o relație bidirecțională între sănătatea orală și cea pulmonară.
Boli cardiovasculare
Parodontoza, o afecțiune inflamatorie care distruge osul și țesuturile ce susțin dinții, este cauzată de proliferarea excesivă a bacteriilor ca urmare a igienei orale deficitare, fiind asociată deseori cu boli cardiovasculare, pe fondul unor factori de risc comuni, cum ar fi fumatul. Se pare că inflamația determinată de bacteriile parodontale ar putea afecta sistemul cardiovascular. Studiile au arătat că tratarea gingivitelor şi a parodontozelor reduce inflamația generală și îmbunătățește funcția arterelor, având un impact pozitiv asupra sănătății pe termen lung.
Boala Alzhheimer
Parodontoza este deseori corelată cu declinul cognitiv accelerat la persoanele cu boala Alzheimer, dar, deoarece ambele afecțiuni sunt frecvente în cazul vârstnicilor, relația directă cauză-efect poate fi dificil de stabilit. Totuși, cercetările au descoperit că creierul pacienților cu Alzheimer este uneori colonizat de Porphyromonas gingivalis, bacterie responsabilă de parodontoză. În plus, inflamația sistemică determinată de bolile gingiilor este un factor de risc în evoluția bolii Alzheimer la pacienţii cu o sănătate orală precară.
Cancerul colorectal
Bacterii orale patogene precum Fusobacterium nucleatum, regăsite în placa bacteriană, se pot transloca în intestin, influențând procesele celulare legate de dezvoltarea cancerului. Deși majoritatea microbilor orali mor în intestin, Fusobacterium are o mai mare rezistenţă şi poate coloniza celulele canceroase maligne, acest lucru permițându-i să invadeze tumorile. Cercetările au arătat că pacienții cu cancer de colon populat cu Fusobacterium au răspunsuri mai slabe la chimioterapie și o speranță de viață mai scăzută deoarece bacteriile pot creşte gradul de agresivitate şi de răspândire al tumorilor.