Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Apa si sapunul, mai eficiente decat dezinfectantul

26 Jan. 2021
Apa si sapunul, mai eficiente decat dezinfectantul

Igiena mâinilor este esenţialӑ în aceastӑ perioadӑ, pentru prevenirea îmbolnӑvirilor şi menţinerea sӑnӑtӑţii, în faţa ameninţӑrii virale. Specialiştii recomandӑ spӑlarea mâinilor cu apӑ şi sӑpun, timp de 20 de secunde. Însӑ, atunci când acest lucru nu este posibil, se poate apela la soluţiile dezinfectante, pentru igienizarea mâinilor. Ce ne protejeazӑ, însӑ, cel mai bine şi de ce?

Apa şi sӑpunul – efectul asupra factorilor patogeni cutanaţi

Sӑpunul, împreunӑ cu apa de la robinet funcţioneazӑ cel mai bine în eliminarea germenilor de la suprafaţa pielii. Aceasta, deoarece moleculele de sӑpun au o eficienţӑ crescutӑ în distrugerea suprafeţei celulare a bacteriilor şi virusurilor, unele dintre ele având un înveliş gras la suprafaţӑ, inclusiv cele din familia coronavirus. În plus, fricţionarea mâinilor una de alta şi clӑtirea cu apӑ, preferabil caldӑ, favorizeazӑ eliminarea acestora de pe suprafaţa pielii. Timpul optim de spӑlare pe mâini este de 20 de secunde, întrucât atât îi este necesar sӑpunului sӑ acţioneze.

Întotdeauna ne spӑlӑm pe mâini:

- înainte şi dupӑ: pregӑtirea mesei, servirea mesei, îngrijirea unui bolnav sau a unei rӑni

- dupӑ: întoarcerea acasӑ, utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau spӑlarea unui copil care a utilizat toaleta, tuse, strӑnut sau suflarea nasului, îngrijirea unui animal sau curӑţarea litierei, manevrarea gunoiului

- oricând aveţi mâinile murdare de pӑmânt sau alte substanţe      

Dezinfectanţi şi limitӑri

Nu toate substanţele dezinfectante sunt eficiente împotriva virusurilor, unele acţionând doar la nivel antibacterian. O concentraţie de minimum 65-70% de alcool va asigura un efect antiviral, însӑ studiile clinice au demonstrat cӑ dezinfectanţii pentru mâini funcţioneazӑ cel mai bine în mediile controlate, în care mâinile sunt curate. Orice alte substanţe cu care se intrӑ în contact pot inactiva dezinfectantul: murdӑrie, uleiuri, mâncare etc. De asemenea, este necesar sӑ fie utilizatӑ o cantitate suficientӑ de substanţӑ asfel încât sӑ acopere toatӑ suprafaţa mâinilor şi sӑ fie lӑsatӑ sӑ se usuce de la sine. Nu o ştergeţi!  

Atenţie! Nu folosiţi soluţii antibacteriene dacӑ aţi lucrat cu alte substanţe chimice, spӑlaţi mâinile cu apӑ şi sӑpun. Nu înghiţiți dezinfectanţi!

Protejarea pielii

Dermatologii recomandӑ utilizarea de creme emoliente pentru mâini, dupӑ fiecare spӑlare, dacӑ acest lucru este posibil. Seara, înainte de culcare, folosiţi o cremӑ hrӑnitoare şi reparatoare, pentru a reface stratul protector al epidermei.

Comunități