Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imunitar sau o dereglare hormonală de scurtă durată pentru ca aceste leziuni de mici dimensiuni, însă foarte dureroase, să se formeze pe mucoasa cavității bucale și pe sau sub limbă, îngreunând vorbirea, mestecatul și înghițirea. Afta este o leziune a mucoasei din cavitatea bucală, dureroasă, de formă ovală, cu apariție acută, de dimensiunea unui bob de linte. Aceste umflături inflamate ale mucoasei se recunosc prin perimetrul roșu format împrejurul unei depuneri albicioase de fibrină.
Aftele pot să apară individual sau în număr mai mare pe mucoasa cavității bucale sau la marginea limbii, uneori chiar în zona faringelui. Deseori apar în arealele mucoasei cavității bucale, mai expusă sarcinilor mecanice, în vecinătatea caninilor sau a zonelor de contact cu aparatele dentare. Aftele se vindecă spontan în cele mai multe cazuri, fără a forma cicatrice, în circa 10-14 zile.
Aftele și apariția acestora
Aftele nu sunt infecțioase, însă cauza apariției acestora nu este încă pe deplin cunoscută. În prezent, există teorii care susțin că aftele reprezintă reacția sistemului imunitar la anumiți factori. Pe lângă coincidența tulburărilor tractului gastro-intenstinal și a multor alte afecțiuni (răceli, boala lui Crohn), cei afectați se plâng de apariția unui număr mai mare de afte după consumul anumitor alimente (ex: alune, fructe citrice) sau administrarea de medicamente. Inclusiv dereglările hormonale condiționate de ciclu sau situațiile încărcate emoțional cum ar fi stresul sau stările depresive, pot conduce la apariția aftelor.
Pe lângă acestea, deficiența de fier, de acizi folici sau de vitamine și folosirea anumitor paste de dinți (care au în conținut lauril sulfat de sodiu sau triclosan) pot declanșa apariția aftelor. Aftele recurente sunt favorizate de traume locale sau hipersensibilitate, debutează după pubertate. Aftele recurente neinfectioase se împart în 2 categorii:
• Ulcere aftoase minore
- reprezintă 80% din cazuri, simptomele sunt minore, apar la adolescenți și adulți tineri, reapar regulat la intervale de 1-4 luni, se vindecă în 1-7 zile, fără cicatrici
• Ulcere aftoase majore
- sunt mai mari, mai dureroase, durează mai mult și recurența este mai frecventă, se vindecă greu în 10-14 zile, se pot vindeca fără cicatrici.
Aceste afte care nu sunt infecțioase, se deosebesc de alte afecțiuni ale mucoase, asemănătoare aftelor, care însă sunt provocate de viruși (virusul varicelo-zosterian, virusul coxsackie). În cazul infecției mai frecvente a mucoasei cavitații bucale cu herpes-simplex, afecțiunea poartă numele de stomatită aftoasă. Ulcerele herpetiforme sunt și ele recurente, sunt foarte rare la copii, apar în general la vârstnici și la femei. Apar sub formă de vezicule care ulcerează rapid, sunt foarte dureroase, se vindecă greu și recurența este foarte frecventă, astfel încât ulcerarea poate fi continuă.
Tratarea aftelor
Întrucât aftele sunt dureroase la orice mișcare a gurii, vorbirea, mestecare și înghițire creează un disconfort deosebit. Aceste dureri pot fi reduse cu diferite analgezice. Pe lângă administrarea acestora, o igienă atentă a cavității bucale este foarte importantă – se evită astfel infectarea bacteriană a aftelor și procesul de vindecare se accelerează.
Anumite preparate au efect dezinfectant și de alinare a durerii la nivel local, astfel că în funcție de intensitatea durerii se poate renunța la medicamentele analgezice. Vom enumera câteva exemple:
- Clătirea cavității bucale cu arnică, nalbă, salvie sau mușețel
- Tincturi din extract de rădăcină de rubarbă sau smirnă
- Mestecarea de afine, care au efect inhibitor împotriva infecțiilor datorită agentului tensioactiv din conținut
Tratarea aftelor cu remedii naturiste
Pe lângă acestea, diferitele soluții pentru gargară și clătirea gurii care sunt disponibile în farmacii pot fi de un real ajutor pentru dezinfectare și reducerea durerii. Gargara cu apă de argilă și infuzia de gălbenele, coada șoricelului, salvie, crețișoară, busuioc și cimbrișor- sunt remedii naturiste eficiente în aftele bucale. Un alt tratament valoros pentru tratarea acestor afte bucale este propolisul sub formă de comprimate pentru supt sau tinctură de propolis (impregnată pe un produs alimentar, se mestecă lent și apoi se înghite).
Un tratament homeopat pentru afte bucale este reprezentat de trei remedii: Borax, Mercurius sau Cantharis, prescrise în funcție de aspectul ulcerațiilor, în diluția 5 CH câte 5 granule de 2-3 ori pe zi. Pentru reducerea locală a durerilor pot fi folosite cu succes creme sau geluri, care pot fi aplicate direct pe afte și care au mai puține efecte secundare decât analgezicele. Împotriva aftelor mici, este de efect lingerea unui cub de gheață. Consumul alimentelor puternic sărate sau îndulcite, acutizează durerea, în timp ce laptele reduce senzația de disconfort.
Folosirea cremelor cu cortizon în conținut este încă o temă de dezbatere, deoarece studiile nu au ajuns deocamdată la rezultate clare cu privire la eficiența acestora. Se recomandă folosirea acestor creme numai după consultarea medicului și nu pentru o perioadă lungă de timp.
Alte remedii utile dar a căror eficiență nu este susținută de studii, sunt: consumul zilnic al unei jumătăți de ceapă, administrarea de tablete cu vitamine B, zinc, calciu sau acid folic sau chiar aplicarea de cristale de sare direct pe afte, metodă care este însă foarte dureroasă. Poate unul dintre aceste sfaturi vă va fi de folos dacă celelalte măsuri nu dau roade.
Prevenirea apariției aftelor
Celor afectați li se recomandă evitarea, pe cât posibil, a factorilor care ar putea provoca apariția aftelor: reduceți consumul de alune sau fructe citrice și întăriți-vă sistemul imunitar printr-o alimentație bogată în vitamine.
Pe lângă acestea, cercetătorii suedezi au descoperit că apariția aftelor poate fi evitată în cazul în care se folosește pe o perioadă mai lungă de timp, pasta de dinți medicinală, care are în conținut ulei de portocale și substanța activă, glicerină.
Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că îți putem spune cum se manifestă aftele.
Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre aceste leziuni ale cavității bucale din articol.