Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Tulburări hormonale ce determină căderea părului

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 16 Oct. 2024
Tulburări hormonale ce determină căderea părului

Hormonii joacă un rol esenţial în creşterea şi menţinerea părului pe scalp şi pe corp. Diferiți hormoni, cum ar fi androgenii (testosteron și dihidrotestosteron) şi estrogenii, prezenţi atât la bărbaţi, cât şi la femei, hormonii tiroidieni, cortizolul, insulina, prolactina și progesteronul, influențează ciclul de creștere a părului, grosimea și culoarea părului, precum și distribuția părului pe corp.

Hormonii responsabili cu creşterea părului

Androgenii – hormonii masculini, testosteron și dihidrotestosteron, sunt principalii factori de creştere a părului, în special în perioada pubertății, determinând îngroşarea şi textura firului în zona axilară şi pubiană, dar şi pe restul corpului.

Hormonii feminini – estrogenii, în special estradiolul, susțin creșterea părului prin prelungirea fazei anagene (de creștere) a foliculilor de păr și creșterea numărului de foliculi de păr activi. Fluctuaţiile progesteronului în timpul ciclului menstrual pot afecta calitatea părului.

Insulina şi factorul de creștere de tip insulinic 1 – funcționează în tandem cu androgenii, stimulând creşterea părului.

Prolactina – implicată în principal în producția de lapte, prolactina poate provoca modificări ale ciclului de creştere a părului, ducând la rărirea și căderea părului atunci când este prezentă în niveluri ridicate.

Melatonina – are un rol antioxidant, protejând foliculii piloşi de stresul oxidativ şi poate prelungi faza de creştere a părului.

Hormonii tiroidieni - reglează frecvența ciclului de creştere a părului, receptorii acestora fiind poziţionaţi pe celulele exterioare ale foliculilor de păr.

Cum determină tulburările hormonale rărirea şi căderea părului

Hormonii sexuali masculini şi cei feminini fluctuează pe parcursul vieţii, scăzând treptat după vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi după menopauză la femei. Acest fenomen natural poate duce la alopecie în rândul bărbaţilor şi la rărirea şi subţierea firului de păr la femei. Sarcina şi naşterea sunt doi factori naturali intens disruptivi ai hormonilor sexuali, ducând la creşterea şi îndesirea părului, iar apoi la rărirea sa.

Pe de altă parte, probleme de sănătate precum rezistenţa la insulină, hipotiroidismul şi hipertiroidismul, ce împiedică reglarea hormonală, respectiv duc la o producţie mai mică sau mai mare a hormonilor tiroidieni ori la distrugerea lor, ca în cazul bolii Hashimoto, determină dereglarea ciclului de creştere a părului, subţierea, ruperea şi pierderea rapidă a firelor de păr.

Stresul şi sindromul Cushing, care presupun acumularea de cortizol în sânge, conduc la pierderea părului, întrucât cortizolul inhibă creșterea părului și afectează sănătatea foliculilor piloşi.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități