Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Ridurile - Cum putem șterge urmele timpului de pe chipul nostru

Dr. Iulia Carp
de Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie | 23 Mar. 2023
Ridurile - Cum putem șterge urmele timpului de pe chipul nostru

De ce apar ridurile? 

Pe măsură ce îmbătrânim, putem observa formarea ridurilor fine care se adâncesc odată cu trecerea timpului. Acestea sunt de două tipuri: riduri statice care apar datorită gravitației și a pierderii elasticității pielii și riduri dinamice sau de expresie, care apar ca urmare a mișcărilor faciale repetitive. În timp, ridurile dinamice pe care le observăm doar atunci când avem anumite expresii faciale (mirat, râs, încruntat) devin statice. 

Adresabilitatea pacienților este crescută pentru ridurile de încruntare, ridurile de la colțul ochilor (laba-gâștii), ridurile orizontale de pe frunte, șanțurile nazolabiale și ridurile din jurul gurii(ridurile barcode, ridurile-marionetă).

De la ce vârsta trebuie să ne preocupe prevenirea ridurilor și cum pot fi prevenite? 

Producția de colagen începe să scadă în jurul vârstei de 20 de ani cu aproximativ 1% pe an, așadar acesta este momentul când trebuie să acordăm atenție rutinei de îngrijire a tenului. Cea mai bună prevenție a îmbătrânirii tenului este protecția solară. Razele UV stimulează activitatea unor proteinaze care contribuie la degradarea fibrelor de colagen și la fragmentarea acestora astfel cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru prevenție este să aplicăm corect SPF.

Cât de puternică este legătura între apariția ridurilor și stilul de viață? 

Stilul de viață se reflectă asupra calității pielii. Așa cum am menționat mai sus expunerea solară fără protecție este printre principalii factori care determină apariția prematură a ridurilor. De asemenea, fumatul, consumul de alcool, o dietă cu indice glicemic mare, hidratarea necorespunzătoare, lipsa mișcării fizice şi stresul sunt factori care influențează aspectul și calitatea pielii. Un stil de viață echilibrat cu nutriție corespunzătoare, evitarea toxicelor, evitarea expunerii solare și utilizarea corectă a SPF-ului aduc beneficii care se vor reflecta și asupra pielii.

Care sunt cele mai bune ingrediente cosmetice antirid? 

În general, sfătuiesc pacienții să mențină o rutină de îngrijire simplă, însă cu produse de calitate ce conțin substanțe active în concentrații optime. Principalele ingrediente cu efecte anti-aging dovedite sunt retinolul, vitamina C, niacinamida, acidul hialuronic, acidul glicolic. Deoarece există o multitudine de ingrediente cu efecte benefice și asupra altor modificări întâlnite la tenul matur, precum hiperpigmentarea sau aspectul tern al tenului, recomand un consult dermatologic înainte de a începe o rutină de îngrijire.

Ce măsuri recomandați pentru îngrijirea antirid în funcție de vârstă? 

Recomandarea comună tuturor vârstelor este demachierea, curățarea tenului cu produse potrivite tipului de ten, hidratarea și protecția solară. După vârsta de 25 de ani, recomand și adăugarea retinolului și a vitaminei C în rutina de îngrijire. Atunci când alcătuim rutina de îngrijire, adesea nu ne ocupăm doar de aspectul anti-aging, ci este necesar să ținem cont și de alte probleme pe care pacientul le poate avea: acnee, ten gras, rozacee, piele deshidratată, uscată, hiperpigmentări, melasmă etc. Astfel, este important să alegem ingrediente active pe care le putem combina și care să nu sensibilizeze tenul.

Ce ne puteți spune despre tratamentele naturiste antirid? 

În general, sunt puține tratamente naturiste cu dovezi susținute de studii. Naturist nu înseamnă mai bun sau mai sănătos. Toate produsele dermatocosmetice care sunt pe piață au în spate studii care le dovedesc atât eficiența cât și siguranța, astfel recomand mereu pacienților produse sigure și eficiente.

Ce proceduri cosmetice recomandați pentru îndepartarea ridurilor și când sunt acestea indicate? Există și riscuri sau efecte nedorite ale acestor proceduri? 

La bază stă o rutină de îngrijire bine pusă la punct și un stil de viată sănătos. Pentru ridurile de la nivelul etajului superior al feței precum: ridurile orizontale ale frunții, ridurile de încruntare și ridurile “laba-gâștii”, recomand toxina botulinică. Este o procedură care durează 30 de minute și, în general, este lipsită de efecte nedorite atunci când se respectă dozele și punctele de injectare. Pentru ridurile statice precum: șanțurile nazolabiale, ridurile-marionetă sau barcode, recomandarea principală sunt fillerele cu acid hialuronic. Acestea adaugă volum pielii și vor umple ridurile efectele fiind vizibile instant. Dacă acidul hialuronic se injectează într-un vas de sânge acesta se va bloca și va duce la necroză tegumentară. Suprins la timp, acest eveniment poate fi reversibil prin injectarea hialuronidazei. De asemenea, pentru ridurile fine, statice și pentru stimularea producției de colagen, recomand laserul CO2 fracționat, procedură efectuată în sezonul rece.

Dr. Iulia Carp
Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie

Comunități