Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Retinol – ce beneficii are pentru piele şi cum se utilizează în dermatologie

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 Jul. 2024
Retinol – ce beneficii are pentru piele şi cum se utilizează în dermatologie

Un ingredient important din produsele de îngrijire a tenului cu tendință acneică, retinolul, este frecvent întâlnit şi recomandat şi ca un compus dedicat tenului matur, cu rol anti-îmbătrânire. Ce este şi ce beneficii are pentru piele, dar şi cum să utilizaţi corect produsele pe bază de retinol, pentru a obţine întreaga gamă de avantaje oferite?

  1. Ce este retinolul?

Retinolul este o formă de vitamina A, denumit și vitamina A1, cu rol puternic anti-îmbătrânire care îmbunătățește aspectul liniilor fine, al ridurilor și al petelor pigmentare, atunci când este utilizat topic, în creme sau serumuri pentru ten. Acesta stimulează regenerarea celulară, crește producția de colagen şi poate ajuta la tratarea acneei prin deblocarea porilor.

Fiind o formă specifică de vitamina A, atunci când este aplicat pe piele, retinolul este convertit în acid retinoic, forma activă a vitaminei A, susţine reînnoirea celulară și stimulează producția de colagen.

Vitamina A se regăsește în surse alimentare precum ficatul de pui, vită şi pește, gălbenuş de ou, brânză Cheddar și ulei de pește şi este un nutrient esențial pentru vedere, dezvoltare celulară, sănătatea pielii și a mucoaselor, imunitate și dezvoltarea reproductivă. Retinolul a fost utilizat începând din anii 1970 în tratamentul acneei, însă pe măsură ce cercetările au continuat, s-a descoperit că are și efecte anti-îmbătrânire, fiind inclus în formule ţintite către reducerea ridurilor fine, îmbunătățirea texturii pielii și estomparea petelor pigmentare.

  1. Cum funcționează retinolul

Retinolul este o formă de retinoid, ce interacționează cu pielea la nivel celular prin penetrarea stratului exterior, dată fiind forma sa de micromoleculă liposolubilă. După penetrare are conversia în acid retinoic și activarea receptorilor RAR (receptori de acid retinoic). Acest proces stimulează producția de colagen, accelerează regenerarea celulară și reglează producția de sebum, contribuind astfel la îmbunătățirea texturii, elasticității și aspectului general al pielii.

Alte tipuri de retinoizi, utilizaţi în cosmetică şi dermatologie, sunt: retinal (este mai puternic decât retinolul, dar mai puțin iritant decât acidul retinoic), tretinoin (este forma activă biologic a vitaminei A, fiind disponibil prin prescripție medicală și utilizat pentru tratarea acneei și a ridurilor), adapalene (este similar cu tretinoinul, fiind mai puțin iritant și adesea utilizat pentru tratarea acneei), tazaroten (este un retinoid sintetic, puternic și eficient, utilizat pentru tratarea acneei și a psoriazisului) şi isotretinoin (un retinoid oral, utilizat pentru tratarea cazurilor severe de acnee).

  1. Beneficiile retinolului pentru piele

Utilizarea produselor de îngrijire a pielii pe bază de retinol oferă numeroase beneficii, dovedite prin studii științifice. Atenţie! Retinolul trebuie aplicat seara, iar pe tot parcursul tratamentului trebuie să utilizaţi o cremă de protecţie solară pe timpul zilei, indiferent de anotimp, ori dacă cerul este senin sau nu. De asemenea, pentru a vedea efectele acţiunii retinoizilor asupra pielii este necesară aplicarea produselor, în mod consecvent, timp de minim 3-6 luni de zile.

Beneficiile retinolului pentru piele:

  • Reducerea ridurilor și a liniilor fine: Retinolul stimulează sinteza de colagen și alte proteine structurale ale pielii, contribuind la menținerea elasticității și fermității cutanate. Cercetările au arătat că retinolul poate reduce semnificativ ridurile fine, ca urmare a utilizării cremelor cu retinol timp de 24 de săptămâni.
  • Îmbunătățirea texturii și tonusului pielii: Retinolul accelerează rata de regenerare celulară, stimulând eliminarea celulelor moarte și înlocuirea lor cu celule noi și sănătoase. Utilizarea topică a retinolului poate îmbunătăți textura și tonusul pielii, o aplicare corectă având ca rezultat o piele mai netedă și mai uniformă.
  • Reducerea petelor pigmentare: Retinolul uniformizează tonul pielii și poate reduce aspectul petelor pigmentare prin încurajarea turnover-ului celular și inhibarea producției excesive de melanină. Un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology a arătat că retinolul poate reduce hiperpigmentarea prin inhibarea activității melanocitelor, celulele care produc pigmentul melanină.
  • Tratarea acneei: Retinolul ajută la reglarea producției de sebum și reduce inflamarea foliculilor de păr, prevenind astfel formarea coșurilor. Studii în domeniu au demonstrat eficienţa retinoizilor în deblocarea porilor și în prevenirea formării comedoanelor.
  • Protecție antioxidantă: Retinolul neutralizează radicalii liberi, protejând pielea împotriva stresului oxidativ și prevenind îmbătrânirea prematură.
  1. Utilizaţi corect retinolul!

shutterstock_1680034132-min.jpg

Retinolul este o moleculă derivată din vitamina A, utilizată ca supliment alimentar şi substanţă activă în dermatologie, ce acţionează ca exfoliant. Dacă doriţi să obţineţi rezultate optime utilizând creme, loţiuni sau serumuri cu retinol va trebui să respectaţi câteva reguli de utilizare în siguranţă. Astfel, veţi preveni reacţii secundare (iritaţii, arsuri solare, etc) pe care le-ar putea avea. 

- Începeți treptat: Folosiți o cantitate mică de produs, ajungând cel mult la mărimea unui bob de mazăre, pentru a acoperi întreaga față şi aplicaţi produsul de maxim 1-2 ori pe săptămână, pentru început. Astfel, veţi permite pielii să se obișnuiască şi veţi putea creşte frecvența treptat, până ajungeți la utilizarea zilnică, dacă pielea tolerează bine produsul.

- Aplicaţi pe pielea curată și uscată: Spălați-vă fața cu un cleanser blând sau cu apă micelară și asigurați-vă că pielea este complet uscată înainte de a aplica produsul cu retinol. Puteţi aştepta 1-2 minute după curăţare, până la uscarea completă, deoarece aplicarea retinolului pe pielea umedă poate crește riscul de iritație.

Evitați zonele sensibile: Evitați aplicarea retinolului pe pielea din jurul ochilor, pleoape şi colţurile nasului, deoarece aceste zone sunt mai sensibile și predispuse la iritație.

- Utilizați produse hidratante: Întrucât retinolul acţionează ca exfoliant, folosiţi întotdeauna un produs hidratant blând după retinol pentru a minimiza iritarea și uscarea tenului Puteți utiliza un serum hidratant sau o cremă bogată în ingrediente calmante precum acidul hialuronic, ceramidele sau aloe vera. Întotdeauna așteptaţi 2-3 minute după aplicarea retinolului, pentru a permite absorbţia completă şi apoi aplicaţi crema hidratantă.

- Aplicaţi cremă cu protecție solară: Retinolul poate crea sensibilitate solară, din cauza acţiunii de exfoliere, de aceea este esențial să folosiți o cremă cu protecție solară (SPF 30 sau mai mare) în fiecare dimineaţă, înainte de a ieşi din casă. Aplicați protecția solară, indiferent de anotimp, chiar dacă este înnorat sau urmează să petreceţi mai mult timp la interior.

- Evitați combinațiile iritante: Utilizarea concomitentă a retinolului cu alte produse exfoliante sau iritante, cum ar fi serumuri cu acizi AHA/BHA, peroxid de benzoil sau vitamina C poate crea iritaţii şi arsuri cutanate. Introduceți-le treptat, dacă este necesar şi doar după ce pielea se obișnuiește cu retinolul.

- Fiți consecvenți și răbdători: Efectele utilizării produselor pe bază de retinol apar după câteva săptămâni sau chiar luni. Aşadar, fiți consecvenți în utilizare și aveţi răbdare pentru a vedea rezultatele.

- Consultați un dermatolog: Dacă aveți pielea sensibilă sau suferiți de afecțiuni cutanate, consultați un dermatolog înainte de a introduce retinolul în rutina de îngrijire a pielii.

  1. Atenţionări şi contraindicaţii în utilizarea retinolului

Produsele cu retinol, în mod special cele cu retinoizi mai puternici, prescrise de către medic, dar uneori şi cele uzuale, pot avea efecte secundare precum: uscarea şi descuamarea pielii, iritaţii, senzaţia de arsură şi înroşirea pielii, iar uneori apariţia de edeme cutanate. Pentru a preveni aceste reacţii, discutaţi cu medicul dermatolog sau urmaţi recomandările de utilizare din acest articol.   

Aplicarea produselor cu retinol este, în general, sigură, mai ales a celor cu concentraţii mici şi de uz general. Totuşi, există unele cazuri de contraindicaţii în utilizarea retinolului. Acestea sunt: sarcina şi alăptarea (retinolul pătrunde în piele şi poate avea efecte adverse asupra fătului sau a sugarului), persoanelor cu piele sensibilă şi iritată ori cu alte afecţiuni cutanate precum eczeme sau rozacee (retinolul poate agrava simptomatologia), expunere la soare din motive profesionale sau în timpul liber (retinolul creşte fotosensibilitatea şi riscul de arsuri solare), afecţiuni oftalmologie şi alergii la retinol (produsele pe bază de retinol pot declanşa reacţii nedorite). Chiar şi înaintea unor proceduri dermatologice sau cosmetice este bine să opriţi aplicarea de retinol şi să discutaţi cu medicul dermatolog pentru a vă asigura că acestea se vor desfăşura conform recomandărilor.

  1. Cum să alegeţi corect produsele cu retinol

Dacă doriţi să utilizaţi produsele pe bază de retinol, veţi putea găsi, în continuare, un ghid util pe care să îl urmaţi. Puteţi discuta, de semenea, cu farmacistul sau cu medicul dermatolog, pentru sfaturi personalizate, în funcţie de propriile exigenţe şi necesităţi.

Criterii de luat în considerare atunci când alegeţi produse cu retinol: concentraţia (pentru început, alegeţi produse cosmetice cu concentrații mai mici, cum ar fi 0.25% sau 0.5%. Acestea sunt mai puțin iritante și permit pielii să se adapteze, iar ulterior, puteţi opta pentru concentrații mai mari, de 1%), tipul de piele (alegeţi formule dedicate pentru piele sensibilă, grasă sau acneică, ori uscată) şi formularea produsului (microîncapsulare – ce eliberează treptat retinolul, combinaţii de ingrediente – ce previn iritaţiile sau contribuie la eficienţa ingredientelor active). Dacă aveţi posibilitatea, testaţi produsul înaintea achiziţiei.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități