
Decolteul este, deseori, ţinta unor factori agresivi din mediu, precum: radiaţiile UV, vântul, aerul uscat, fumatul, anumite posturi îndelungate sau susţinerea incorectă a sânilor. Aceştia duc la slăbirea fibrelor de elastină şi la distrugerea colagenului din piele, ceea ce determină reducerea elasticităţii şi a rezistenţei pielii şi formarea de riduri.
Ce impact au factorii de mediu şi de stil de viaţă asupra ridurilor de pe piept?
Expunerea prelungită sau repetată la soare, fără protecţie solară, poluarea şi fumatul activ sau pasiv contribuie la creşterea producției de radicali liberi, cu efect oxidativ, care deteriorează fibrele de elastină, accelerând apariția ridurilor. Pe de altă parte, factori precum sarcina, obezitatea sau fluctuaţiile de greutate forţează pielea să se extindă, iar fibrele de elastină şi colagen nu reacţionează suficient de bine la pierderea bruscă în greutate, pielea decolteului devenind lăsată şi ridată. Dormitul pe o parte contractează cutia toracică şi strânge zona pieptului, ducând la fomarea de riduri verticale profunde, iar predispoziţia genetică are rolul său în formarea acestora. Susţinerea neadecvată a pieptului şi a sânilor, în mod cotidian şi în timpul activităţilor sportive cu impact (alergare, sărituri), pune presiune pe pielea de pe piept. Femeile sunt mai predispuse la formarea ridurilor în zona decolteului, însă aceşti factori sunt valabili indiferent de sex.
Cum prevenim formarea ridurilor de pe piept?
Similar cu îngrijirea tenului, şi decolteul are nevoie de protecţie şi grijă. Aşadar, iată câteva metode de prevenire a ridurilor din zona decolteului:
- Protecție solară: vara, sau atunci când decolteul este expus, aplicaţi cremă de protecţie solară cu spectru larg şi minim SPF 30, purtaţi pălării cu bor lat şi, pe cât posibil, haine sau o eşarfă care acoperă pieptul.
- Îngrijirea pielii cu produse hidratante şi antirid este important atât pentru faţă, cât şi pentru decolteu, aşadar extindeţi rutina zilnică şi în zona gâtului şi a decolteului, utilizând produse cosmetice pe bază de ingrediente precum retinol, vitamina C, acid hialuronic sau peptide. De asemenea, săptămânal, exfoliaţi blând pielea de pe decolteu, pentru a stimula producția de colagen.
- Evitaţi compresia pieptului: ziua, controlaţi-vă postura, staţi drepţi, cu mâinile pe lângă corp, la spate sau în buzunare, în loc de poziţia cu mâinile încrucişate la piept, iar noaptea încercaţi să evitați somnul pe burtă sau pe o parte.
- Renunţati la fumat, limitaţi consumul de alcool, adoptaţi o alimentaţie cu multe fructe şi legume bogate în vitamina C, deoarece susţine producţia de colagen, şi beţi 1,5-2 litri de apă, ceai şi alte băuturi hidratante pe zi.